Jaarverslag Departement Leefmilieu 2018


Milieu en Gezondheid

De wetenschappelijke link tussen natuur en gezondheid

Vanuit haar werking rond natuur en gezondheid wil de provincie mee gezonde gemeentes creëren voor burgers. Samen met de UA onderzoekt ze via de leerstoel 'Zorg en Natuurlijke Leefomgeving' de link tussen natuur en gezondheid.


Tijdens een netwerkevent op 4 oktober overlegden en inspireerden verschillende natuur- en gezondheidsactoren elkaar rond dit thema. Meer weten? Bekijk hier het programma van de dag en alle presentaties van de sprekers.

Lege kleuterklassen in de Gekko

Op de buitenlesdag trok Gekko Bonheiden ... naar buiten! De kleuters van Gekkoschool Bonheiden kregen een dagje les in de natuur.


De leerkrachten en directie haalden hun inspiratie uit het MOS-café Buitenlesdag. Ze creëerden een geheime tuin op 100 meter van de school. Ze werd ingericht als speel- en leerplek in en over de natuur.

Lagere loodwaarden gemeten bij kinderen in Hoboken. 

Hoe gezond we zijn, hangt ook af van het milieu waarin we leven. Het PIH volgt halfjaarlijks de gezondheid van kinderen op die in Hoboken naast de industrie wonen. Ze krijgen een bloedonderzoek waarbij loodwaardes nauwlettend gecontroleerd worden.

MOS-ser Elke op Radio2

Antwerpse leefschool De Dageraad heeft heeft onder begeleiding van MOS haar speelplaats groen ingericht. Ze vormde de (kleuter)speelplaats om tot een natuurlijke speelplaats, met zand, kiezels, boomstammen, wilgenhut, buitenkeuken, … Tijdens een live-uitzending op Radio2 vertelde onze MOS-begeleider over hoe kleine vergroeningstips op school of thuis bijdragen aan meer biodiversiteit en ons algemeen welzijn.

Campagne maakt Kempenaars bewust van slechte putwaterkwaliteit

Veilig water is belangrijk. Ook als je putwater gebruikt om te drinken, te koken, de afwas te doen of te douchen. In de Kempen onderzocht het PIH putwater. De analyse toonde aan dat de helft van de stalen niet voldoet aan de drinkwaternormen. De campagne liep samen met VITO, UA, Logo Kempen, en de 3xG studie (een opdracht van NIRAS en de partnerschappen STORA  en MONA). 

Blauwalgen vormen gezondheidsrisico

In de warme zomer van 2018 was er op verschillende plaatsen in de provincie een sterke toename van algen in het oppervlaktewater. Het PIH onderzocht dit water. Aanwezigheid van blauwalgen maakt het oppervlaktewater onveilig voor recreatie of gebruik in de landbouw.

Black Carbon traceren: nieuw aanbod voor gemeenten!

Met Black Carbon meters meet het PIH roetdeeltjes in lucht. Zo krijgen we een zicht op de luchtvervuiling in gemeenten tengevolge van verbranding van o.a. benzine of hout. Roetdeeltjes zijn schadelijk voor de gezondheid. 

EUROCAT RAPPORT


2,7%

van de Antwerpse borelingen heeft aangeboren ledemaatafwijking

Het PIH registreert aangeboren afwijkingen in het EUROCAT systeem. De gegevens worden gebruikt om trends op te volgen en oorzaken te zoeken zoals milieu of medicatie tijdens zwangerschap. Ledemaatafwijkingen die in sommige Franse regio's verhoogd voorkwamen, vonden we gelukkig niet verhoogd terug in het Antwerpse register.


Milieu en gezondheid

Met dit thema helpt de provincie de volgende SDG’s te realiseren: