Bio-economie bij Bosgroep Antwerpse Gordel
Hout uit je bos als duurzame grondstof in kader van beheer
Heeft je bos dringend nood aan meer licht? Staat een omvorming op de planning? Ga dan op duurzame wijze aan de slag.
Bomen kappen heeft vaak een negatieve bijklank, maar dat hoeft niet zo te zijn. Om onze bossen weerbaar te maken, zijn structuur- en soortendiversiteit erg belangrijk. Veel van onze bossen bestaan slechts uit één of een handvol soorten, allen geplant op hetzelfde moment. Door hier voorzichtig in te grijpen, kunnen de meest vitale bomen (ook wel toekomstbomen genoemd) verder doorgroeien in de vrijgekomen ruimte en kan zich een gezonde nevenetage ontwikkelen. Vanuit de struiklaag kan dan – onder de bescherming van de bestaande bomen – een nieuwe generatie bomen opgroeien.
Bovendien is hout een bijzonder duurzaam materiaal, dat we in ons dagelijks leven in heel wat toepassingen tegenkomen. Het is dan ook erg waardevol dit materiaal op een lokale en duurzame wijze te produceren.
Bij de bosgroep bekijken we samen welke meerwaarde een uitdunning voor je bos kan betekenen. Om de kwaliteit van de uitvoering te garanderen, organiseren we jaarlijks een gezamenlijke industriële houtverkoop en brandhoutverkoop van individuele loten. Via een geijkt lastenboek en opvolging, kan je jouw bos duurzaam exploiteren. Je bos staat dan klaar voor de volgende generatie.
Machinale houtoogst via dunning of groepenkap leidt tot nieuwe kansen voor verjonging door licht en ruimte.
Inbreng van inheemse soorten met wildbescherming na een dunning.