Terug naar de inhoudstafel Bosgroep Antwerpse Gordel

Biodiversiteit bij ­Bosgroep Antwerpse Gordel

Klimaatrobuustere bossen door bloeiende bosranden

Een schitterende stapsteen voor planten en dieren in het landschap

Streven naar een hogere natuurwaarde door in te zetten op natuurstreefbeelden.

© Bosgroep Antwerpse Gordel

← Terug naar de inhoudstafel

Klimaatrobuustere bossen door bloeiende bosranden

Bosranden zijn een belangrijke troef in de strijd tegen de klimaatopwarming. Ze dienen als natuurlijke barrière, zorgen voor een constanter microklimaat en vormen overgangszones tussen het bos en het omliggende landschap. Vanuit de bosgroep zetten we bosranden dan ook graag in de kijker!

Met deze kleinschalige actie zetten we boseigenaars aan om hun bosranden te versterken

Een bloeiende bosrand is het gedroomde biotoop voor heel wat faunasoorten

Bosgroep Antwerpse Gordel organiseerde op 1 december 2023 een ophaalactie van plantmateriaal om een bosrand aan te planten. Dankzij subsidies van provincie Antwerpen konden boseigenaars het plantmateriaal kopen aan een voordeliger tarief. Met de actie willen de Antwerpse Bosgroepen en de provincie onze bosranden versterken, hiervoor werden meer dan 20.000 planten voorzien. Aan het Vrieselhof werden meer dan 3000 planten opgehaald door leden-boseigenaars. De meest verkochte soorten waren dit jaar liguster, hazelaar, meidoorn, hondsroos en vlier. Na de actie gaan de boseigenaars zelf aan de slag om hun bosrand te versterken.

Meer dan 20.000 planten

De Antwerpse Bosgroepen en provincie Antwerpen zetten ook in op de aanplant en het onderhoud van bosranden. Door te werken aan bosranden, vergroten we de biodiversiteit en wapenen we onze bossen tegen een grilliger klimaat. Zo verbinden we bovendien waar mogelijk versnipperde bosjes en natuurgebieden. De provincie Antwerpen ondersteunde de bosgroepen met een FEN-subsidie (Functionele Ecologische Netwerken) om de natuurlijke verbindingen of ecologische netwerken in het landschap te herstellen. We maken als het ware de weg vrij voor planten en dieren om hun natuurlijke gps te volgen, zonder obstakels. Zo geraakt elke lokale soort veilig thuis.

De subsidie laat De Bosgroepen toe het plantmateriaal voordeliger aan te bieden aan boseigenaars én de bosrand al dan niet zelf aan te planten tijdens de vele plantacties. Zo gingen tijdens het plantseizoen van 2023-2024 maar liefst 22.550 planten de grond in voor klimaatrobuustere bosranden.

Een bosrand boost de biodiversiteit

Een biodiverse bosrand voorziet extra bloesems, bessen en beschutting voor allerlei soorten dieren en insecten. Het aanleggen van bosranden is dus een waardevolle en duurzame praktijk voor het behoud van gezonde bossen en ecosystemen.

Contact

Stephanie Van Loock

Bosgroepmedewerker Bosgroep Antwerpse Gordel

stephanie.vanloock@provincieantwerpen.be

Meer info over de bosrandactie van de Antwerpse Bosgroepen lees je hier:

Meer info

Terug naar boven ⤴

© Dieter Daniëls

← Terug naar de inhoudstafel

Een schitterende stapsteen voor planten en dieren in het landschap

water en bos
Uitbreiding van het bestaand bos met een nieuwe natuurparel

foto © Dieter Daniëls

Ook vleermuizen maken dankbaar gebruik van bomenrijen om zich te oriënteren en verplaatsen.

Een mooi voorbeeld van hoe we het biodiversiteitsbeleid in de praktijk omzetten. In een verbindingsgebied naast de Kalmthoutse Heide leidt het engagement van een private eigenaar, in combinatie met de expertise en hands-on aanpak van de bosgroep, tot de ontwikkeling van een nieuwe parel in het landschap.

Samenwerking leidt tot waardevolle realisaties in verbindingsgebieden

Nabij het Grenspark De Kalmthoutse heide vinden we een toekomstige parel in het landschap. In een verbindingsgebied naast de Kalmthoutse Heide leidt het engagement van een private eigenaar, in combinatie met de expertise en hands-on aanpak van de bosgroep en Regionaal Landschap de Voorkempen tot schitterende realisaties.

Een eigenaar op zoek naar meerwaarde komt terecht in een bestaand maar weinig beheerd bosgebied. Als nieuwe boseigenaar start hij een zoektocht naar een duurzame aanpak van zijn bos. In de samenwerking met de bosgroep vindt hij advies, expertise en ondersteuning waardoor er stapsgewijs beheerwerken worden opgestart. Het leidt tot een mooier en diverser bos. Hij ziet het bos naar fauna en flora evolueren en krijgt de smaak te pakken. De opmaak van een natuurbeheerplan type 3 geeft garanties voor een duurzaam beheer op lange termijn.

Wanneer de opportuniteit zich bovendien aanbiedt om het bos uit te breiden, aarzelt hij niet en koopt een voormalig landbouwgebied met inbreng van Vlaamse subsidies.

In de omschakeling van akker naar bos wordt ook ruimte voor open water voorzien. Hierdoor zien we talrijke beleidsdoelstellingen in de praktijk omgezet: we verbinden een potentieel leefgebied van Provinciaal Prioritaire Soorten, we zorgen voor het lokaal ophouden van water en het vernatten van broekbossen. Het is daarnaast ook een mooi voorbeeld van bosuitbreiding en de aanleg van bosranden.

De financiële ondersteuning van de provincie Antwerpen in deze stapsteen maken de realisaties haalbaar. Dankzij het evenwicht tussen bos en open habitat, de inrichting van poelen en de aanpassing van beekoevers, vormt dit gebied nu een waardevolle verbinding voor planten en dieren naast de bestaande natuurkern.

Dit natuurgebied wacht een mooie duurzame toekomst onder begeleiding van zijn eigenaar en met de hulp van de bosgroep.

2 personen in gesprek in een groen landschap

"Deze gezamenlijke realisatie betekent een meerwaarde voor mens en natuur in het landschap. Het engagement van deze private eigenaar in combinatie met de expertise en de hands-on aanpak van de bosgroep en andere partners leidt tot de ontwikkeling van een nieuwe parel in het landschap."
Simon De Smedt

Contact

Simon De Smedt

Bosgroepmedewerker Antwerpse Gordel

simon.desmedt@provincieantwerpen.be

Meer info over het Functioneel Ecologisch Netwerk vind je hier:

Meer info

Terug naar boven ⤴

← Terug naar de inhoudstafel

Streven naar een hogere natuurwaarde door in te zetten op natuurstreefbeelden.

Meer inzetten op de natuurwaarde van je bos? Dat kan door binnen een natuurbeheerplan te werken aan natuurstreefbeelden. Bosgroep Antwerpse Gordel zorgt voor de gepaste ondersteuning.

Wie mee in een natuurbeheerplan stapt, kan de natuurwaarde van zijn bos verhogen door te kiezen voor een natuurstreefbeeld als eindbeeld. Om deze Europees te beschermen habitattypes en regionaal belangrijke biotopen in te richten qua vegetatie of voor soorten, wordt er ook gerekend op de private en openbare boseigenaar. Stap mee in de wondere wereld van leefgebieden van soorten en hun bijhorende habitats, en laat je hierbij ondersteunen door de bosgroep.

Omvorming via gerichte beheermaatregelen verhoogt de natuurwaarde

We nemen onze leden-boseigenaars mee op terrein voor wat meer tekst en uitleg bij concrete beheermaatregelen.

Contact

Simon De Smedt

Projectmedewerker

simon.desmedt@provincieantwerpen.be

Meer info over natuurstreefbeelden vind je hier:

Natuurstreefbeelden | Ecopedia

Terug naar boven ⤴

Bosgroepen in de provincie Antwerpen
Regionale Landschappen en Bosgroepen in de provincie Antwerpen

Terug naar boven ⤴