Klimaat bij Bosgroep Antwerpse Gordel
Meer bos in de Antwerpse Gordel!
Met het bosuitbreidingsplan 'Meer bos in Vlaanderen' werd in 2020 de intentie gelanceerd om 4000 hectare nieuw bos te realiseren tegen 2024. Een grootse inhaalbeweging waarbij de Antwerpse Bosgroepen samen met de provincie Antwerpen, en als partner van de Bosalliantie mee hun schouders ondergezet hebben.
Omwille van de vele voordelen voor het klimaat, de biodiversiteit en de mens, lanceerden we als provincie de ambitieuze doelstelling om 150 hectare te bebossen tegen 2024.
De voorbije jaren beleefden we samen met heel wat private eigenaars, gemeentes, scholen, betrokken buurtbewoners, jeugdverenigingen, onze vrijwilligers en de provincie Antwerpen heel wat geslaagde plantseizoenen.
Bosgroep Antwerpse Gordel (één van de 3 actieve Antwerpse Bosgroepen) realiseerde de voorbije legislatuur zo'n 80ha nieuw bos, goed voor zo'n 160.000 struiken en bomen gericht in het landschap. Deze nieuwe bossen- een noodzaak voor extra klimaatweerbaarheid- sloten aan op een bestaand bos of lagen ideaal als stapsteen tussen boskernen.
Met de juiste opvolging en nazorg, zijn vele van deze bossen ook jullie wandelplek van de toekomst. Dat meer bomen en struiken goed zijn voor onze biodiversiteit en ons helpen de effecten van de klimaatverandering te verminderen, weten we al. Maar wist je ook dat we dit kunnen staven met harde cijfers? Zo staat 1 boom ruwweg gelijk aan het verkoelende effect van 10 airco’s. Daarnaast haalt hij gemiddeld 100 gram fijnstof uit de lucht per jaar en kan hij wel 400 liter water vasthouden. Ook de positieve effecten van natuurcontact, zoals een beter concentratievermogen en minder stress, zijn intussen bewezen.
Het verhaal van bosuitbreiding is echter niet rond. De doelstelling van 10.000ha nieuw bos blijft bestaan, en ook de terreinrealiteit en onze inwoners vragen naar meer, ook toegankelijk bos. Laat daarom bosuitbreiding steeds deel uitmaken van een grotere visie in het buitengebied.
Neem de uitdaging in handen en we nemen je mee van A(dministratie) tot Z(orgeloos beheer) met een heus plantfeest als kers op de taart. De lokale terreinkennis en expertise van de bosgroep maken ontzorging en samenwerking mogelijk.
We zien je graag in het bos!
Bosgroep Antwerpse Gordel plantte een nieuw bos in Ranst. Het prille bosje van 6700 vierkante meter kreeg de naam ‘Vlinderspoorbos’.
Door het Vlinderspoorbos loopt een klimaatwandelpad.
Voor ieder kind blijft het aanplanten van een nieuw bos een groot feest.
Als vereniging of bedrijf samen een bos planten, blijft een top teambuildingsactiviteit.
Gelukt! Een nieuw bos van zo'n 5,5 ha geplant!
En toen kon het bos beginnen groeien...
Bosuitbreiding in het Branstbos
“De realisatie van Branstbos in Bornem, goed voor zo’n 7 ha, is één van de vele prachtige voorbeelden van gemotiveerde bosuitbreiding vanuit een openbaar bestuur in direct partnerschap met de bosgroep. In elke fase van het traject wordt nauw samengewerkt, van bij het eerste zaadje, het bosidee, tot bij de werkelijke plantactie. Bovendien blijft de expertise van De Bosgroepen bij de nazorg van het jonge bos belangrijk. Op die manier gaat het bos een zorgeloze toekomst tegemoet”, zegt Kathleen Vanderheyden van de bosgroep. De Bosgroepen zijn organisaties die privé- en openbare boseigenaars in Vlaanderen ondersteunen om hun bosplannen uit te voeren en hun bossen te beheren. Jan De Haes, gedeputeerde van de provincie Antwerpen, benadrukt het belang van De Bosgroepen. “Provincie Antwerpen ondersteunt De Bosgroepen financieel en inhoudelijk in een uniek partnerschap voor meer en gezonder bos. Zo kunnen De Bosgroepen alle private eigenaars én openbare besturen begeleiden. Naast het vinden van een goede plantplek en extra centen, moet ook de juiste vergunning en een bosaanplantingsplan, een plantevent en de nazorg na het planten in elkaar gestoken worden. Met zulk partnerschap creëren we meer en beter bos in een groenere en meer biodiverse provincie Antwerpen.”
Klimaatslimme Kaat neemt je mee tijdens een interactieve wandeling in onze Antwerpse bossen
Om een antwoord te formuleren op de klimaatuitdaging, werkten de drie Antwerpse Bosgroepen en BOS+ samen een PDPO-project uit rond de relatie tussen klimaat en bosbeheer. Zo kunnen we onze bossen wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering én lokaal een steentje bijdragen tegen de klimaatverandering.
Bossen spelen een belangrijke rol in het verminderen van de effecten van klimaatverandering. Ze zetten CO2 om in zuurstof, werken verkoelend en houden water vast. Tegelijkertijd heeft het klimaat ook effect op hoe onze bossen er gaan uitzien, welke soorten er zullen groeien en hoe gezond de bomen zijn.
De Bosgroepen testten verschillende pistes uit. Welke maatregelen moeten we nu in ons bosbeheer nemen zodat deze bossen klaar staan voor de volgende generatie? Wat zien we vandaag in onze bossen waaruit we kunnen leren? En hoe informeren we de maatschappij over de rol van bossen vandaag en morgen?
Allemaal vragen die samenkwamen tijdens één van de klimaatslimme wandelingen op stap met Klimaatslimme Kaat. Hoe kunnen bossen helpen om de effecten van klimaatverandering te beperken? Het resultaat zijn verschillende leerrijke wandelingen met QR-codes die verwijzen naar online spelletjes en een bosbingo.
Dankzij spelletjes en opdrachten leren jongeren bij over klimaatslim bosbeheer
Meer klimaatinzicht via 4 pijlers
Niet enkel scholen maar ook verschillende andere doelgroepen worden bij dit project betrokken, geïnformeerd en bewustgemaakt via verschillende pistes.
- Een kant-en-klare bosscan geeft inzicht in de klimaatgevoeligheid van een bos. Bosbeheerders kunnen hiermee aan de slag om met enkele bosbeheermaatregelen hun bos klimaatrobuuster te maken.
- Op 11 locaties in de provincie Antwerpen werden klimaatvoorbeeldbossen ingericht om bosexperten te inspireren. Enkele experimenten geven ons nog meer inzicht in hoe een bos zich zou moeten aanpassen aan het veranderende klimaat.
- 8 klimaatwandelpaden maken het algemene publiek en kinderen bewust van de doordachte ingrepen en de aanwezige elementen die het bos sterker en veerkrachtiger maken. Klimaatslimme Kaat gidst hen doorheen het bos. Door QR-codes langsheen het pad te scannen, kan je alle informatie vinden. Op elke locatie kunnen jong en oud spelletjes of opdrachten uitvoeren, zoals een heuse bosbingo.
- Vier scholen mogen zich tot slot ambassadeur noemen van een klimaatslim bos in hun buurt. De kinderen en hun leerkrachten werden aan de hand van enkele workshops opgeleid over klimaat en bos om meer betrokkenheid te creëren.
Projectpartners