Welzijn bij Bosgroep Antwerpse Gordel
Klimaatrobuust landschapspark in de WilderTnis te Essen
Als einddoel een blauwgroen netwerk van water en natuur hand in hand laten gaan met sociale betrokkenheid van de buurt en scholen? In de vallei van de Kleine Aa creëerden we een unieke landschapsbeleving onder het label ‘Natuur in je buurt’.
Het resultaat van deze samenwerking is een klimaatrobuust landschapspark met ruimte voor natuur, waterberging en beleving.
Hoewel het projectgebied bedoeld was als woonuitbreidingsgebied, koos de gemeente er bewust voor om een uitnodigende natuurbeleving te creëren, die zorgt voor functionele groene ontsluiting van de omgeving. Natuur dicht bij huis versterkt de sociale cohesie en draagt op laagdrempelige wijze bij tot het zich thuis voelen in zijn omgeving. Deze investering biedt antwoord op de vele maatschappelijke uitdagingen van welzijn en welbevinden voor de verschillende doelgroepen.
Uitgangspunt voor de inrichting was ruimte voor water in dit valleigebied. De Kleine Aa kan terug meanderen en er is een oeverafvlakking gerealiseerd. Ook de Wildertse beek kan terug meanderen en uitvloeien in een wadi. Veel aandacht ging naar waterberging, waterfauna- en flora en waterkwaliteit. Reeën, vogels, vlinders vinden er hun plekje en graspaden bleven bewust onverhard om de omgeving zo natuurlijk mogelijk te houden.
Natuurontwikkeling met hoge biodiversiteitsscores krijgt alle kansen. Bos- en landschapselementen, ruigte en struweel moeten in heel het gebied in het landschap passen en de biodiversiteit verhogen. De gemeente liet in totaal 19 solitaire hoogstammen aanplanten en meer dan 2.000 stuks bosplantsoen. Een variatie aan soorten en verschillende groottes van plantsoen werden zo natuurlijk mogelijk geïntegreerd in het landschap. Er werd ook een graskruidenmengsel ingezaaid en ecologisch maaibeheer opgestart.
Schoolkinderen kunnen op het terrein ravotten wat hun mentale en fysieke welzijn bevordert. Kinderen uit de omgeving, bezoekers van de naburige begraafplaats en het parochiecentrum kunnen er zich ontspannen, tot rust komen maar zich ook uitleven en elkaar ontmoeten.
Er werden heel wat belevings- en spelelementen toegevoegd zodat iedereen van deze plek kan genieten. Jeugdverenigingen, buurtkinderen, school … iedereen is welkom. Om tegemoet te komen aan de noden van de omgeving kwamen er ook klim- en belevingsbomen, een snoezelbos, een buitenklas … Bovendien ligt deze plek langs het fietsknooppuntennetwerk en kan het een rustpunt zijn op de route.
De herinrichting is mogelijk dankzij de subsidie ‘Natuur in je buurt’ en is een gezamenlijk project van de gemeente Essen, Regionaal Landschap de Voorkempen, Bosgroep Antwerpse Gordel, Agentschap voor Natuur en Bos, gemeentelijke basisschool WIGO en de provincie Antwerpen.
Contact
Karolien Devriendt
Coördinator Bosgroep Antwerpse Gordel vzw
Projectpartners
Kom je mee wandelen en spelen in het bos? Dat wil toch iedereen!
Meer, betere en ook toegankelijke natuur, daar gaan we voor bij de bosgroep. Als een boseigenaar zijn bos wil openstellen, starten we een traject op maat van het (nieuwe) bos. We zoeken naar meerwaarde voor jong en oud in evenwicht met de noden van het bos.
Wandelen en spelen in bossen zijn goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, wordt vaak beweerd. En dat ondervinden we ook allemaal echt, iedere keer weer.
Maar hoe begin je eraan als private of openbare boseigenaar om je bos op een positieve manier duurzaam open te stellen? Hoe combineer je recreatie met een gezond evenwicht aan aandacht voor de ecologie en economie in je bos? Welk traject is aan te raden? En zoveel extra praktische vragen. Ga daarom aan de slag samen met Bosgroep Antwerpse Gordel.
Samen met verschillende partners realiseerden we toegankelijkheid op maat in het Weyneshof in Bonheiden, het Buynderbos in Hoevene, het reëenpad in Bornem en Dwergenbos in Zoersel.
Speelzone Dwergenbos klaar voor Zoersel jong speelgeweld
De Zoerselse jeugd leeft zich voortaan uit in de speelzone van het Dwergenbos.
Samen met de gemeente en Bosgroep Antwerpse Gordel werkte Stichting Kempens Landschap een visie uit om de oorspronkelijke kale weilanden om te vormen tot een aantrekkelijk speelbos van zo’n 5.6ha met poelen en een natuurlijke open speelzone. Er werd een natuurbeheerplan opgemaakt, dat door het Agentschap voor Natuur en Bos werd goedgekeurd. De voorbije 2 jaar plantten de partners het nieuwe bos aan met de hulp van heel wat lagereschoolkinderen. Als start van het speelbos werd een deel als open plek behouden.
Het Dwergenbos is een belangrijke groene long geworden voor de omgeving. Na de inrichting van de speelzone met een speelheuvel, een buitenklas, een vlonder en enkele zitbanken met wat klimkunst, kunnen de kinderen in alle vrijheid komen ravotten.
Projectpartners