Advies bij Bosgroep Kempen Noord
Boscomplex in de kijker: De Laks in Oud-Turnhout
We zetten het boscomplex De Laks in Oud-Turnhout in de kijker, waar de bosgroep ruim 20 jaar actief is.
De Laks (van 'laak' of beek) is een gevarieerd bosgebied langs het Kempisch Kanaal in Oud-Turnhout, minder bekend en bezocht dan De Liereman in het zuiden. Oudere naald- en gemengde bossen met mooie beukendreven wisselen elzenbroekbossen en open waters van vroegere kleiwinning af. Sinds 2000 ondersteunt de bosgroep bij de omvorming naar gemengde bossen. Dit doen we door advies te verlenen aan boseigenaars, hen te begeleiden bij aanplantingen en door dunningen te organiseren met houtverkoop. Zo verkochten we in 2023 1200 m³ naaldhout voor 8 eigenaars.
Na afloop van het huidige beheerplan (90 ha voor 25 boseigenaars) in 2024 zal een nieuw Natuurbeheerplan II worden opgesteld.
Kaart met boskaart volgens boomsoort
600 boseigenaars in 18 natuurbeheerplannen
Met een beheerplan geniet een boseigenaar van voordelen zoals subsidies en vergunningen. Maar het is vooral een leidraad om aan de slag te gaan. De bosgroep stimuleert zo ook een gezamenlijke visie in sterk versnipperde bosgebieden.
Verdeeld over 18 beheerplannen begeleiden we 600 private boseigenaren in hun zoektocht naar duurzaam bosbeheer. Samen vertegenwoordigen ze 1260 ha bos.
Bij Bosgroep Kempen Noord zijn we ervaren in het coördineren van gezamenlijk beheer. Verdeeld over 18 beheerplannen begeleiden we 600 private boseigenaren in hun zoektocht naar duurzaam bosbeheer. Samen vertegenwoordigen ze 1260 ha bos. Niet weinig toch? Dit zijn private bosgebieden waar we doorheen de jaren goede contacten hebben opgebouwd. En via het beheerplan zullen we nog zeker 24 jaar impact hebben op de bosontwikkeling.
In onze beheerplannen is er veel aandacht voor multifunctioneel bosbeheer. Dat wil zeggen dat we oog hebben voor klimaatverandering, ecologische waarden, houtproductie, bosbeleving en landschappelijke inpassing. Een brede, lokaal passende gebiedsvisie, maar steeds met aandacht voor de wensen van elke boseigenaar.
750 ha bos in de beheerplannen is erkend als ‘natuurstreefbeeld’. Dit zijn inheemse bostypes zoals eiken-berkenbossen op zandige bodem. Ze hebben een hoge ecologische waarde door hun structuurrijkdom en biodiversiteit en ze zijn typerend voor onze regio. In ruil voor subsidies dragen de boseigenaren bij aan Europese natuurdoelen. De bosgroep voert het beheer uit of adviseert de boseigenaren die dit zelf doen.
In Ravels werd in 2021 bijvoorbeeld een beheerplan ‘de Schrieken’ goedgekeurd. In de bossen worden nu gefaseerd dunningen uitgevoerd, bosranden aangelegd, kloempen aangeplant en exoten aangepakt. Dankzij het beheerplan worden in 2024 ook 2 historische vennen en stukjes heide hersteld. De zeldzame boomleeuwerik zal er wel bij varen.
Natuurbeheerplannen bij Bosgroep Kempen Noord
Omzetting beheerplannen: goed informeren is belangrijk
De bosbeheerplannen van de Kempische Heuvelrug werden omgezet naar natuurbeheerplannen. De Bosgroep Kempen Noord informeerde private eigenaars op verschillende manieren.
De bosbeheerplannen van de Kempische Heuvelrug waren één van de eerste beheerplannen met zo veel eigenaars: 2 beheerplannen, met samen meer dan 700 eigenaars. Bij de omzetting van beheerplannen vindt de Bosgroep Kempen Noord het belangrijk om de privé-eigenaars goed te informeren. De bosgroep contacteerde alle eigenaars per brief en organiseerde een infovergadering op 16 maart 2023. Er waren meer dan 100 geïnteresseerden aanwezig. Voor wie dat wenste, ging de bosgroep op terrein voor persoonlijk advies.
Luchtfoto heuvelrug van op de toeristentoren in Herentals
Beeld dennen op de Hoge Mouw, deel van de Kempische heuvelrug
Ruiterroute in privé bos
Uw bos, onze zorg
Basiswerk voor de Bosgroep is advies op maat voor de private bosbeheerder.
Deze titel is niet voor niets een slagzin voor de bosgroep. De belangrijkste taak blijft het helpen van privé-eigenaars met het beheer van hun bos. De adjunct-coördinatoren werken in een eigen gebied en spreken er af met boseigenaars. Dit kan op vraag en als onderdeel van een groepsaanpak, een boscomplex.
De bosgroep contacteerde en beheerde een 10-tal boscomplexen. Er waren 447 terreinafspraken met eigenaars. Dit leidde tot 169 samenwerkingsovereenkomsten voor beheer met private eigenaars.
"Elk jaar zetten we één private eigenaar in de bloemen. Hier een foto van 2023, samen met de voorzitter."
Stan Verschueren, voorzitter Bosgroep Kempen Noord
Enthousiaste eigenaar vertelt over de evolutie in zijn bos op de Dag van de Boseigenaar in 2023.