Terug naar de inhoudstafel Bosgroep Kempen Noord

Biodiversiteit bij ­Bosgroep Kempen Noord

Bosranden: een boost voor de biodiversiteit en bescherming tegen een grillig klimaat

Vele kleine stukjes bos en natuur maken ... één groot ecologisch netwerk

Heideherstel als stapsteen voor gladde slang in Postel

Landschapsherstel op de Kempense Heuvelrug

's Gravendel: herstel van Europese topnatuur langs de Kleine Nete

© Marieke

← Terug naar de inhoudstafel

Bosranden: een boost voor de biodiversiteit en bescherming tegen een grillig klimaat

Bosranden aanleggen en onderhouden, zijn belangrijke activiteiten van de Bosgroepen. Daarin blijven we investeren.

De bosgroep plant een nieuwe bosrand aan met leerlingen van Vibo De Ring.

Een bosrand biedt vele voordelen voor een bos, zowel voor de biodiversiteit als in de strijd tegen de klimaatopwarming. De bosrand vormt een biotoop voor insecten en verschillende dieren, dient als windscherm waardoor stormschade beperkt wordt en zorgt voor een constanter klimaat in het bos. Dankzij de steun van de provincie Antwerpen kregen onze leden ook in 2023 70% korting op het plantsoen, de aanplant en het beheer achteraf. Dit zetten we in het najaar in de kijker met een jaarlijkse bosrandactie.


Bosranden 2022-2023:

0

1888 planten in de bosranden

Bosranden 2023-2024:

0

6847 planten in de bosranden


Contact

Marieke Verreet

Coördinator Bosgroep Kempen Noord

marieke.verreet@provincieantwerpen.be

Terug naar boven ⤴

Verborgen natuurplekjes worden via FEN-middelen in ere hersteld

← Terug naar de inhoudstafel

Vele kleine stukjes bos en natuur maken … één groot ecologisch netwerk

Het boslandschap in Vlaanderen bestaat uit vele geïsoleerde gebiedjes. Dat is een kwetsbare situatie voor de soorten die er leven. Bosgroep Kempen Noord heeft oog voor deze kleine natuurpareltjes. We zien ze als belangrijke schakels in een groot ‘Functioneel Ecologisch Netwerk’ (FEN).

Voorbeeld omvorming naar Eiken-Berkenbos

Met provinciale steun werken we er aan hogere natuurwaarden. Zo kunnen verschillende soorten de geïsoleerde bosjes gebruiken als stapstenen doorheen het landbouwgebied. Dit doen we door eerst de grootste natuurverbindingen in iedere regio te bepalen. Via ons lokaal netwerk van boseigenaars werken we nadien verschillende ecologische inrichtingsprojecten verder uit.

In Ravels ligt bijvoorbeeld het private bos ‘Tulderheide’. Decennialang bepaalden eentonige blokken Corsicaanse den het bosbeeld. In 2024 maken we een ingesloten bospoel opnieuw open. We leggen ook lichtrijke corridors aan door het bos. Dat is ideaal voor de instandhouding van de zeldzame poelkikker en het zorgt voor een betere bosbeleving.

Een ander voorbeeld is Hoogstraten, waar de focus ligt op de typisch Kempense bostypes zoals eiken-berkenbossen en oude grove dennenbossen. Samen met verschillende boseigenaars halen we Amerikaanse vogelkers uit het bos en planten we er inheemse soorten aan. Zo werken we aan een versnelde omvorming naar streekeigen bossen waar typische soorten zoals de zwarte specht en de wespendief zich thuis voelen.

In de Berkenbossen (Mol) geven we een nieuwe inrichting aan de natuur onder een hoogspanningsleiding. Door de zandige bodem te plaggen, ontstaat een mozaïek van droge heide en heischraal grasland. Een win-win-winsituatie: een ideale biotoop voor de levendbarende hagedis, een onderhoudsvriendelijke omgeving voor de netbeheerder én een aangename afwisseling tijdens de boswandeling.


Natuurprojecten in het Functioneel Ecologisch Netwerk

FEN-projecten 2021–2024 Bosgroep Kempen Noord


Contact

Thomas Van de Peer

Adviseur

thomas.vandepeer@provincieantwerpen.be

Meer info over het Functioneel Ecologisch Netwerk vind je hier:

Meer info

Terug naar boven ⤴

Inrichtingsproject Postel © Tom Snoeckx (RLKGN)

← Terug naar de inhoudstafel

Heideherstel als stapsteen voor gladde slang in Postel

Op het domein van de abdij van Postel voerden Bosgroep Kempen Noord en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete inrichtingswerken uit om de beschermde gladde slang alle kansen te geven.

De abdij van Postel ligt tussen 2 leefgebieden van de gladde slang in Nederland. In het kader van 'het soortenbeschermingsprogramma gladde slang' voerden we hier met financiële steun van provincie Antwerpen inrichtingswerken uit.

We creëerden een divers landschap van open zand, pijpenstrootje en struikhei tussen de dennenbossen. Her en der op de open plek worden liggende boomstammen, takkenhopen en slangenbulten voorzien. Dit habitat vormt een ideaal leefgebied voor de gladde slang en de levendbarende hagedis, een geliefkoosde prooi. Naast de gladde slang profiteren ook andere soorten van deze inrichting zoals de boomleeuwerik en de nachtzwaluw.

Contact

Joost Malliet

Adjunct-coördinator Bosgroep Kempen Noord joost.malliet@provincieantwerpen.be

Contact

Tom Snoeckx

Medewerker biodiversiteit Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete tom.snoeckx@rlkgn.be

Terug naar boven ⤴

← Terug naar de inhoudstafel

Landschapsherstel op de Kempense Heuvelrug

Eind 2023 verbeterden we het landschap van de Heuvelrug en werkten we mee aan verbindingen doorheen deze bossen.

In overleg met Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete werken we aan de landschapsvisie op de Kempische Heuvelrug.

De Kempense Heuvelrug en valleien typeren het landschap van de centrale Kempen. Het is een gebied met een grote open ruimtekwaliteit. Om de open ruimte te verduurzamen, werd er een toekomstvisie opgemaakt. Deze visie wil de kwaliteiten van het landschap leesbaar maken, vrijwaren en versterken en daarbij inspelen op de uitdagingen van de toekomst en actuele beleidslijnen.

Momenteel leggen Bosgroep Kempen Noord en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete nadruk op de realisatie van de visie met acties rond landschapsherstel en biodiversiteit. Zo werken we de volgende jaren samen met maar liefst 5 private eigenaars in het gebied, om landduin- en droge heidevegetaties te herstellen op een totale oppervlakte van 8 hectare.

We zetten in op van het open maken van een paraboolduin, ruigte- en hakhoutbeheer, het verondiepen van grachten (waterinfiltratie) en ontharding.

Het project werd mogelijk gemaakt dankzij FEN-middelen van de provincie Antwerpen. Met deze subsidies werkt de provincie aan een functioneel ecologisch netwerk om de achteruitgang van de biodiversiteit te stoppen.

Contact

Kevin Greeven

Adjunct-coördinator

kevin.greeven@provincieantwerpen.be

Terug naar boven ⤴

← Terug naar de inhoudstafel

‘s Gravendel: herstel van Europese topnatuur langs de Kleine Nete

Europese topnatuur in ‘s Gravendel. Met onze partners herstellen we de natuur in dit unieke veengebied langs de Kleine Nete.

Beeld van de diverse bossen in de vallei van de Kleine Nete rond 's Gravendel

Het ‘s Gravendel is een waardevol laagveengebied in Retie. Door verdroging, vermesting en weggevallen beheer, dreigt het markante karakter van dit natuurgebied te verdwijnen.

Een sterk partnerschap tussen de Bosgroep, boseigenaars, ANB, de provincie Antwerpen, UAntwerpen en Regionaal Landschap moet zorgen voor een ommekeer. Momenteel wordt een natuurhersteltraject bepaald met de opmaak van een beheerplan. In 2025 worden de eerste natuurwerken via sponsoring van het Bodem~Water Landschap project uitgevoerd. Op langere termijn denken we ook na over duurzame oplossingen in het omliggende landschap.


Partners


Contact

Thomas Van de Peer

Adviseur

thomas.vandepeer@provincieantwerpen.be

Terug naar boven ⤴

Bosgroepen in de provincie Antwerpen
Regionale Landschappen en Bosgroepen in de provincie Antwerpen

Terug naar boven ⤴