Klimaat bij Bosgroep Kempen Noord
Je bos testen op klimaatweerbaarheid? Het kan met de bosscan
Via enkele vragen en proeven stelt de bosscan vast hoe klimaatweerbaar een bos is. Beheerders kunnen met de resultaten gericht aan de slag om het bos klimaatweerbaarder te maken.
Natuurlijke verjonging onder den na dunningskap
Bossen zijn complexe biotopen. De invloed van klimaatverandering op onze bossen is dan ook moeilijk voorspelbaar. Dankzij onze contacten met wetenschappelijke instellingen blijven we op de hoogte van de nieuwste inzichten en beheertechnieken. We passen dit vernieuwde beheer dagelijks toe en delen de info breed naar onze leden.
Zo werkten we binnen het PDPO-project ‘Klimaatslimme bossen’ aan een bosscan. Via enkele eenvoudige vragen en proeven beoordelen we het bos op klimaatweerbaarheid. Samen met de boseigenaar ontdekken we verbeterpunten. Met de praktische tips kan de eigenaar met steun van de bosgroep werken aan meer klimaatslimme bossen.
Partners
© Jordan
Bosgroep Kempen Noord komt in actie voor meer bos
Vlaanderen is momenteel nog steeds één van de minst beboste regio's in Europa, met een bosindex van slechts 10% (15% voor de provincie Antwerpen). Er is een dringende behoefte aan uitbreiding, wat leidt tot ambitieuze doelstellingen op verschillende beleidsniveaus.
Om deze doelstellingen te behalen, is een strategische aanpak nodig waarbij grondeigenaars aanmoediging en ondersteuning krijgen bij bebossingsinitiatieven. Bosgroep Kempen Noord vervult deze rol door gemeenten, de provincie en particulieren te begeleiden bij hun bebossingsplannen. Per gemeente is een boskansenkaart opgesteld, in samenwerking met de gemeente, met daarop de beste kansen voor bosuitbreiding. Hieruit zijn concrete acties voortgekomen, zoals het ondersteunen van bebossingen, hulp bij het vinden van geschikte gronden en het activeren van particulieren en grondeigenaars om te bebossen. Dezelfde aanpak is toegepast op percelen langs provinciale waterlopen en groendomeinen.
Door dit initiatief en na spontane vragen van grondeigenaars is er al een mooi resultaat geboekt. Sinds 2021 is er binnen het werkingsgebied 10,16 hectare bos aangeplant, waarvan 9,46 hectare compensatiebos (ter compensatie voor bos dat ergens anders verdween). Voor het plantseizoen 2023-2024 staat 9,37 hectare klaar om aangeplant te worden, waarvan 3,55 hectare compensatiebos. Daarnaast zijn er nog andere dossiers in voorbereiding.
Maar er is nog werk aan de winkel! Als je grondeigenaar bent of iemand kent die geïnteresseerd is in bebossing, neem dan contact op met de bosgroep. Samen werken we aan een groenere toekomst met meer bossen.
Omwille van de vele voordelen voor het klimaat, de biodiversiteit en de mens, lanceerden we als provincie de ambitieuze doelstelling om 150 hectare te bebossen tegen 2024.
Heel wat kinderen kwamen met hun klas nieuwe bossen planten.
Na het harde werk een lekkere chocomelk en pannenkoek . Dat smaakt!
De Bosgroepen helpen mee de Vlaamse bebossingsdoelen te realiseren met nieuwe bossen op meer dan 300 locaties in Vlaanderen. In het winterseizoen 23-24 willen ze ongeveer 150 hectare nieuw bos aanplanten. De helft van deze bossen komt tot stand samen met particuliere eigenaren, terwijl de andere helft op gronden van lokale overheden wordt gerealiseerd.
Eind 2023 gaf de Vlaamse bosteller de volgende stand weer:
- 1192,7 hectare bosuitbreiding al aangeplant;
- 559,4 hectare boscompensatie al aangeplant. ⇨ In totaal zijn dat al 3902,491 geplante boompjes.
- 603 hectare grond ligt klaar voor toekomstige aanplantingen.
Contact
Jordan Rodriguez Milis
Projectmedewerker bosuitbreiding
PDPO klimaatwandelpad
8 interactieve klimaatwandelpaden in de provincie Antwerpen aangelegd
Klimaatwandelpaden met QR-codes laten kinderen en volwassen spelenderwijs kennismaken met klimaatslimme bosbeheermaatregelen.
PDPO klimaatwandelpad
Op 8 locaties in de provincie Antwerpen legden we interactieve klimaatwandelpaden aan in het kader van het PDPO-project (Plattelandsontwikkelingsproject) ‘Klimaatslim bosbeheer’. De mascotte ‘Klimaatslimme Kaat’ wijst je de weg, en via QR-codes kom je op webpagina’s met informatie en spelletjes terecht. Zo komen jong en oud meer te weten over verschillende thema’s en beheermaatregelen die het bos weerbaarder maken tegen de veranderingen van het klimaat.
Partners
© Robin Fasseur
Plantactie in de kijker: Dorpsbos Leemstraat Malle
Bosgroep Kempen Noord en gemeente Malle bundelen de krachten voor de aanleg van een gezamenlijk dorpsbos.
Kinderen van de buurt en scholen uit Malle hielpen mee bij de aanplanting
foto © Robin Fasseur
Op 10 december 2022 plantten buren, jongeren en andere inwoners van Malle samen een dorpsbos van 1300 bomen. Deze inspanning van de gemeente ligt in lijn met het lokale klimaatplan, dat als doel heeft 1600 bomen en meerdere dorpsbossen te realiseren. De aanplant is het resultaat van overleg tussen de bosgroep en de gemeente, waarbij kansen voor bosuitbreiding aan bod kwamen en concrete acties werden voorgesteld. De gemeente vroeg ondersteuning bij dit bebossingsinitiatief, waarop de bosgroep snel in actie kwam. Samen werken ze aan een groenere gemeente Malle en dragen ze bij aan het verwezenlijken van de klimaatdoelen.
Contact
Iliana Janssens Coördinator bosuitbreiding Iliana.janssens@provincieantwerpen.be
Contact
Jordan Rodriguez Milis
Projectmedewerker bosuitbreiding