Bio-economie bij Bosgroep Zuiderkempen
© Bosgroep Zuiderkempen
Houtoogst en natuurontwikkeling gaan hand in hand
Hout is als hernieuwbare grondstof nodig om onze klimaatdoelen te behalen. De Bosgroep investeert in een duurzame houtoogst met oog voor de draagkracht van het bos.
In duurzaam bosbeheer kunnen natuurontwikkeling en houtopbrengst hand in hand gaan. De bosgroep biedt ondersteuning bij de organisatie van houtverkopen. Kappingen volgt de bosgroep zorgvuldig op zodat ze op een bosvriendelijke manier gebeuren. De inkomsten gebruiken we om onze bossen klimaatrobuust te maken. Via periodieke dunningen ontwikkelen we stabiele bomen en houden we de soortenvariatie in stand. Zo blijft hout als hernieuwbare grondstof belangrijk om onze klimaatdoelstellingen te halen.
Na houtoogst bij dunning worden kloempen van inheemse soorten aangeplant
© Bosgroep Zuiderkempen
Hout verkopen uit duurzaam beheerde bossen
Hout is een product waar ieder van ons mee in aanraking komt. Het zorgt zowel letterlijk als figuurlijk voor warmte in huis. Maar waar komt al dat hout vandaan? Moeten we alles importeren of kan hout ook uit de Vlaamse bossen komen?
"Met de opbrengst van de houtverkoop planten we 200 m bosrand aan. Zo kunnen we ons familiebos klimaatrobuuster en biodiverser maken."
Seppe De Peuter, medewerker bij Bosgroep Zuiderkempen en medeboseigenaar.
Hout is een duurzame grondstof die we gebruiken voor een brede waaier aan toepassingen. Denk aan woningbouw, het maken van meubels of als brandstof. Bosgroep Zuiderkempen draagt haar steentje bij aan de bio-economie door hout uit privébossen te verkopen. We bundelen de houtloten van verschillende boseigenaars in een gezamenlijke houtverkoop. Dat is interessant voor zowel koper als verkoper. Het hout is afkomstig van omvormingsprojecten en dunningen uit lokale bossen.
De bosgroep verkoopt zowel hout voor industriële toepassingen aan erkende bosexploitanten als brandhout aan particulieren. Elk jaar brengt Bosgroep Zuiderkempen zo enkele duizenden kubieke meters hout uit duurzaam beheerde bossen op de markt. De opbrengst van deze houtverkopen kan dan gebruikt worden om te investeren in weerbare bossen.
Om te garanderen dat het verkochte hout uit duurzaam beheerde bossen komt, heeft Bosgroep Zuiderkempen ervoor gekozen om verscheidene bossen te laten certificeren met het FSC-keurmerk. Als bosgroep hebben we de ambitie om het areaal FSC-gecertificeerde bossen in de Zuiderkempen nog verder uit te breiden. Heb je als boseigenaar uit de Zuiderkempen interesse om je hout te verkopen? Neem contact met ons op.
Toekomstig kwaliteitshout in wording
foto © Bosgroep Zuiderkempen