Biodiversiteit bij Bosgroep Zuiderkempen
© Isis Veldeman
Bosranden maken het verschil
Bosranden verhogen de biodiversiteit en herstellen het microklimaat in geïsoleerde bosjes.
Typische Kempense naaldhoutbossen zijn relatief soortenarm. Ze hebben bovendien een zeer open structuur waardoor de wind het bosmicroklimaat sterk verstoort. Bosranden met inheemse struiksoorten lossen beide problemen tegelijkertijd op. Bosgroep Zuiderkempen realiseerde de voorbije jaren bijna 13 kilometer aan bosranden en volgt die grotendeels zelf verder op. Volhardend onderhoud zorgt ervoor dat de initiële investeringen niet verloren gaan en levert prachtige stukjes natuur op. Bosranden zijn tevens het gedroomde biotoop voor een pleiade aan vogels, kleine zoogdieren en insecten.
Bosranden houden onze bos gesloten in de strijd tegen de klimaatopwarming.
foto © Jan Wauters
© Isis Veldeman
Een netwerk van blauwe en groene routes
Met een functioneel ecologisch netwerk van groene en blauwe routes maken we samen met de provincie Antwerpen de weg vrij voor planten en dieren om hun natuurlijke gps te volgen, zonder obstakels. Zo geraakt elke lokale soort veilig thuis.
Vele kleine, versnipperde bosjes kenmerken de Zuiderkempen. Op het eerste zicht lijken ze van mindere ecologische waarde, maar net deze bosjes fungeren als belangrijke stapstenen tussen de grotere bos- en natuurgebieden in onze regio. Als onderdeel van een ‘ecologisch netwerk’ zijn ze dus van essentieel belang voor onze lokale fauna en flora. De bosjes zijn vaak in privéhanden. Daarom is het erg belangrijk dat wij als bosgroep ondersteuning voorzien bij het optimaal beheer ervan.
Netwerk van blauwe en groene dooradering.
© Isis Veldeman
Natura 2000: natuur in topconditie
Zo werken we aan natuur in topconditie in de Zuiderkempen.
Het Natura 2000-gebied ‘Bovenloop van de Grote Nete met Zammelsbroek, Langdonken en Goor’ situeert zich volledig in het werkingsgebied van Bosgroep Zuiderkempen. In dit gebied zijn ANB en Natuurpunt sterk vertegenwoordigd. Toch zijn er ook nog veel gronden in privéhanden. Een samenwerking met deze private eigenaars is noodzakelijk om de Europese doelstellingen te realiseren. De bosgroep ondersteunt deze eigenaars om met hun bossen bij te dragen aan het behalen van die doelstellingen.
Natuurverbindingen zijn essentieel voor een gezonde populatie
foto © Isis Veldeman
Daslook © Isis Veldeman
Streven naar een hogere natuurwaarde dankzij de natuurstreefbeelden
Wil je de natuurwaarde van je bos verhogen? Dat kan door binnen een natuurbeheerplan te werken aan natuurstreefbeelden. Bosgroep Zuiderkempen zorgt voor de gepaste ondersteuning.
Wie mee in een natuurbeheerplan stapt, kan de natuurwaarde van zijn bos verhogen door een natuurstreefbeeld te kiezen als doelstelling. Om deze Europees te beschermen habitattypes en regionaal belangrijke biotopen in te richten, rekent de Vlaamse overheid ook op de private boseigenaars. De bosgroep ondersteunt hen bij het kiezen én bereiken van natuurstreefbeelden. Tot op vandaag heeft Bosgroep Zuiderkempen meer dan 250 ha bos met een natuurstreefbeeld opgenomen in haar beheerplannen.
Prachtige voorjaarsbloeiers in het eiken-beukenbos
Diversiteit in soorten zorgt voor hogere natuurwaarde