Klimaat bij Bosgroep Zuiderkempen
© Bosgroep Zuiderkempen
Bosgroepen maken de bosdroom van particulieren en openbare besturen waar
Een bos planten is een nobele daad waar toekomstige generaties de vruchten van plukken. Een bos aanplanten en zien opgroeien geeft plezier en voldoening. Bossen dragen bij aan ons welzijn, het klimaat, onze economie en aan de biodiversiteit.
Bij het aanplanten van een bos komt best veel administratie kijken. Kennis en praktijkervaring zijn een must voor een succesvolle aanplant. De Bosgroepen bieden hierbij de nodige ondersteuning. Zo helpen we bij de aanvraag van vergunningen, het nagaan van financieringskanalen (o.a. subsidies) en de opmaak van een plantplan in lijn met de wetgeving. Bovendien kan je een beroep doen op De Bosgroepen voor de bebossing zelf of voor de organisatie van een publieke aanplant met bijvoorbeeld gezinnen of scholieren, waarbij we steunen op een enthousiast en sterk team van vrijwilligers. De eerste jaren na de aanplant blijven De Bosgroepen het bosproject opvolgen en advies verlenen. Leden van de bosgroep kunnen rekenen op gratis beheeradvies en op hulp bij de opmaak van een beheerplan voor het nieuwe bos.
Sinds 2020 heeft Bosgroep Zuiderkempen samen met eigenaars en openbare besturen een 20-tal ha bos aangeplant, los van herbebossing en aanplant van kloempen en bosranden. Minstens 9 ha staat op de agenda voor het volgende plantseizoen van 2024-2025. De bebossingen vind je op www.bosteller.be.
De Bosgroepen maken deel uit van de bosalliantie waarin we samen met partnerorganisaties onze schouders zetten onder het realiseren van meer bos voor Vlaanderen. Dankzij steun van de provincie Antwerpen, kan de bosgroep openbare besturen helpen in hun zoektocht naar bebosbare gronden. Ook kunnen particulieren en openbare besturen een beroep doen op Vlaamse subsidies voor aankoop en bebossing van gronden. Dit geeft een boost aan bosuitbreiding.
De bebossingen binnen Vlaanderen vind je op www.bosteller.be:
"Mijn nieuw bos heb ik vernoemd naar mijn oudste kleinkind, het Groot Tillebos."
Jan Milis, voorzitter van Bosgroep Zuiderkempen
"Bosboompjes zijn als opgroeiende kinderen die met bewondering en zorg worden opgevolgd."
Isis Veldeman, medewerker Bosgroep Zuiderkempen
"Vanwege de vele vlieguren voor mijn werk, heb ik mijn ecologische voetafdruk gecompenseerd door zelf te bebossen."
Andreas, particulier
foto © Guy Janssens
Totale bebossing sinds 2020
Toename – cumulatief – in beboste oppervlakte Zuiderkempen
Kansen voor meer bos
Eén van de klimaatdoelen in het actieplan Kempen2030, is het vergroten van het bosareaal.
De grootste uitdaging voor gemeenten ligt in het vinden van gronden. Met steun van de provincie Antwerpen, stelde de bosgroep boskansenkaarten op per gemeente om hen hierbij te helpen. Deze tonen private en openbare percelen die door hun ligging in aanmerking komen voor bebossing. Bij voorkeur vormen ze een uitbreiding op bestaande boskernen, verbinden ze kleine of geïsoleerde bosjes, liggen ze op wandelafstand van een woonkern of vormen ze een groene dooradering in valleigebieden.
Contact
Isis Veldeman
Bosuitbreidingsmedewerker Bosgroep Zuiderkempen
© Isis Veldeman
Klimaatrobuuste bossen voor de Zuiderkempen
Ook bossen voelen de klimaatverandering. De Bosgroep maakt ze weerbaar door klimaatslim bosbeheer.
Kennisuitwisseling is essentieel voor een goed beheer
Wij hebben onze bossen nodig in de strijd tegen de klimaatopwarming. Maar bossen voelen op hun beurt ook de gevolgen van het steeds warmere klimaat. Veel bomen kreunen onder de droogte en hitte van de laatste jaren. Om onze bossen in de toekomst vitaal te houden, investeert de Bosgroep Zuiderkempen samen met haar leden in meer boomsoorten, een betere biodiversiteit, een gezondere bodem en een goed microklimaat.
Om die reden gingen we samen met de andere Antwerpse bosgroepen en BOS+ een project aan om onze bossen te wapenen tegen de klimaatverandering. Op 11 locaties in de provincie kwamen klimaatbossen. Acht hiervan kregen zelfs een klimaatwandelpad om leerlingen bewust te maken van de ingrepen die een bos veerkrachtig maken. Eén van deze wandelpaden ligt aan Kamp C in Westerlo.
Inbrengen van exotische soorten in functie van klimaatverandering
Partners