Erfgoed bij de Voorkempen
Restauratie grafmonument Kalmthout
Lokale begraafplaatsen herwaarderen
Hoe we gemeenten ondersteunen om dit atypisch erfgoed kwalitatief te beheren.
Gemeenten kunnen rekenen op ondersteuning bij de inventarisatie en het kwalitatief beheer van lokale begraafplaatsen. Bovendien wil Regionaal Landschap de Voorkempen de waarde van dit atypisch erfgoed bekend en bemind maken bij de lokale bevolking.
Erfgoed Voorkempen begeleidde 9 gemeenten bij het opstellen van een inventaris van graven van lokaal historisch belang. Voor de gemeenten Zoersel, Wuustwezel en Schilde werd dit geïntegreerd in de opmaak van een beheersplan.
Een netwerk van vrijwilligers uit verschillende gemeenten staat in voor de inventarisatie op het terrein. De opmaak van de 3 beheersplannen gebeurt door een studiebureau in combinatie met de expertise van het vrijwilligersnetwerk. In 2023 vonden 2 succesvolle workshops ‘Reiniging graftekens’ plaats in Wuustwezel en Schilde. In Kalmthout werd het oudste grafmonument van de gemeente, dat van pastoor Verstreken, gerestaureerd.
Funerair erfgoed draagt de stille verhalen van onze geschiedenis
Restauratie grafmonument Kalmthout
Ik hou(t) van erfgoed
Herontdek oude bomen, kapelbomen, houtwallen en dreven.
Ons houtig erfgoed dreigt stilaan te verdwijnen. Monumentale bomen, kapelbomen, oude houtkanten en dreven zijn allemaal voorbeelden van houtige beplantingen met erfgoedwaarde. Dit groen erfgoed vertelt iets over de geschiedenis van een bepaalde plaats of haar functie in het landschap.
De Antwerpse Regionale Landschappen, IOED’s en erfgoedcellen bundelden hun krachten om de verbondenheid tussen houtig erfgoed en de mens weer onder de aandacht te brengen. Daar hoort ook een publiekswedstrijd bij. Tot eind 2023 kon het grote publiek bomen nomineren als ‘Antwerpse Erfgoedboom’. De winnaar maken we in het voorjaar van ’24 bekend.
"Ons houtig erfgoed dreigt stilaan te verdwijnen. Om de verbondenheid tussen houtig erfgoed en de mens weer onder de aandacht te brengen, lanceren we Ik hout van Erfgoed."
Ellen Decraene
InterLinie © Bolwerk
Culturele ode aan militair erfgoed
Kunstenaars en artiesten laten zich inspireren door de Antwerpse verdedigingslinies.
Zes erfgoedcellen slaan de handen in elkaar om het militair erfgoed in en om Antwerpen opnieuw onder de aandacht te brengen. Ze gaan daarbij als matchmaker aan de slag en zoeken kunstenaars en artiesten die zich door het patrimonium van Vesting Antwerpen willen laten inspireren.
‘Vesting Antwerpen’ is de verzamelnaam voor alle verdedigingswerken in en om de stad, van het middeleeuwse Steen tot de Hoofdweerstandstelling (of ‘20 kilometer gordel’) uit de 20e eeuw.
Heel wat forten zijn nog steeds (of opnieuw) in gebruik of hebben doorheen de jaren een grote natuurwaarde gekregen, niet in het minst als ‘herberg’ voor vleermuizenkolonies. Maar een aantal plekken kregen een (socio-)culturele of toeristische invulling. In de loop van 2023 en 2024 bekijken we welke locaties geschikt zijn voor een kunstingreep of cultureel evenement, en welke creatieve geesten we hiervoor kunnen aantrekken.
Vanaf 2024 start ook het publieksluik. Via evenementen, open ateliers of wandel- en fietstochten stellen we de creaties op de verschillende locaties open voor het grote publiek.
Inter_Linie loopt tot december 2025 en krijgt de steun van Vlaanderen. Regionaal Landschap de Voorkempen coördineert het project.
Inter_Linie loopt tot december 2025 en krijgt de steun van Vlaanderen. Regionaal Landschap de Voorkempen coördineert het project.
foto © Bolwerk
foto © Bolwerk