Klimaat bij de Voorkempen
Kleine Nete © Vilda – Jeroen Mentens
Bodem~Water
Met het Strategisch Project 'Méér veerkracht in de vallei van de Kleine Nete' werken de Antwerpse Regionale Landschappen aan een klimaatrobuuste vallei.
Het slingerend verloop van de Kleine Nete bepaalt het landschapsbeeld van uitgestrekte beemden, ruigten en broekbossen. De rivier herbergt nog populaties van zeldzame vissoorten zoals de rivierdonderpad en beekprik.
In de looptijd '23-'25 realiseren we in de gemeenten Ranst en Zandhoven verschillende acties in het kader van het vervolgproject Bodem~Water:
- de aanplant van hagen, heggen en houtkanten aan bij paardenhouders, landbouwbedrijven, fruittelers en particulieren
- vertraging van de waterafvoer bij piekdebieten door het aanleggen van stuwtjes in perceelsgrachten bij landbouwers
- het verondiepen van drainagegrachten
- de omvorming van bestaande klassieke drainage naar een peilgestuurd systeem
- de uitvoering van een bomenbeheerplan van de gemeente Zandhoven
- de inzet van gemeentelijke eigendommen van de gemeente Ranst om het evenwicht tussen water, landbouw en natuur te bevorderen
- herstel van poelen en de aanleg van een nieuwe poel op domein Bautersemhof
- de uitvoering van het beheerplan van domein Krabbels
foto © Vilda – Yves Adams
"Water respecteert geen grenzen. Integrale samenwerkingen en projecten tussen overheden, organisaties en particulieren zijn nodig om een weerbaar landschap tegen overstromingen en waterschaarste te creëren."
Sofie Criekemans
Plantdag GIBO Heide
Groene Oases: scholen en speelplaatsen ontharden en vergroenen
Je weg naar een groene speelplaats.
Onder het motto ‘Maak van je school een groene oase’ lanceerde de provincie Antwerpen een grootschalige vergroeningscampagne bij scholen. Samen met de Antwerpse Regionale Landschappen en MOS (duurzame scholen, straffe scholen) willen we de komende 3 schooljaren zoveel mogelijk scholen helpen ontharden en vergroenen.
De provincie Antwerpen zorgt voor de coördinatie en de financiële middelen. Een school krijgt 70 tot 100% van de investeringskost terugbetaald. Wij brengen een bezoek aan de deelnemende scholen, geven advies bij administratie en plantenkeuze, en helpen bij de uitvoering. Dat gaat van de coördinatie van de onthardings- en graafwerken over het aanplanten van streekeigen groen tot het plaatsen van geschikte speeltuigen.
GIBO Heide: situatie voor de werken
GIBO Heide: situatie na de werken
Nieuw landschapspark WilderTnis in Essen
Op de gronden achter WIGO en de begraafplaats van Wildert herrees een nieuw landschapspark waar genieten, ontdekken, samenzijn en tot rust komen, centraal staan.
In dit valleigebied staat water centraal. Na de werken mag de Wildertse beek opnieuw meanderen naar een nieuwe wadi die uitvloeit in de Kleine Aa. Reeën, vogels en vlinders vinden er hun plekje, terwijl de nabijgelegen landbouwpercelen goed bereikbaar blijven. Graspaden bleven bewust onverhard om de omgeving zo natuurlijk mogelijk te houden.
Buurtkinderen en leerlingen uit de nabijgelegen school kunnen zich uitleven in de klimbomen en op de speelheuvels. Het uitkijkpunt laat je een blik werpen op het omliggende open landschap. In het buitenklasje krijgen de leerlingen van basisschool WIGO soms les.
De herinrichting is mogelijk dankzij de subsidie ‘Natuur in je buurt’, en is een gezamenlijk project van de gemeente Essen, Regionaal Landschap de Voorkempen, Bosgroep Antwerpse Gordel, Agentschap voor Natuur en Bos, gemeentelijke basisschool WIGO en provincie Antwerpen.
"Hier herstelden we de natuurlijke winterbedding van de Kleine Aa hersteld en mag de Wildertse beek opnieuw meanderen."
Frank Van Baelen