Terug naar de inhoudstafel de Voorkempen

Landschapszorg bij ­de Voorkempen

Goed Geknot

Kleine landschapselementen opwaarderen

Loket Onderhoud Buitengebied houdt landschappen in topvorm

Ruilverkaveling Nieuwmoer in de vallei van de Kleine Aa

Beschermd stads- en dorpsgezicht park Schildehof

© Vilda – Wouter Pattyn

← Terug naar de inhoudstafel

Goed Geknot

Goed Geknot brengt eigenaars van kleine landschapselementen zoals knotbomen, houtkanten en hakhoutbosjes, in contact met vrijwillige knotters van de Regionale Landschappen. Zij zorgen voor een gratis knotbeurt in ruil voor het brandhout.

Knotbomen zijn van onschatbare waarde voor de natuur. Maar ze hebben regelmatig onderhoud nodig. Afhankelijk van de boomsoort moeten knotbomen elke 5 tot 9 jaar geknot worden. Als dat niet gebeurt, kunnen ze openscheuren en afsterven. Met Goed Geknot koppelen we eigenaars van knotbomen aan vrijwillige knotters. De knotters (houtzoekers) onderhouden de bomen gratis en krijgen in ruil daarvoor het brandhout mee naar huis. Wij brengen hen met elkaar in contact. Daarnaast zorgen we voor een contract zodat knotters steeds veilig verzekerd zijn.

Houtkant die werd afgezet door de knotploeg

Contact

Cedric Hamelink

Medewerker landschap en platteland

cedric.hamelink@rldv.be

Meer info over Goed Geknot vind je hier:

Meer info

Terug naar boven ⤴

← Terug naar de inhoudstafel

Kleine landschapselementen opwaarderen

Kleine landschapselementen (KLE's) maken ons landschap gelaagd en gevarieerd én zijn onmisbaar voor de natuur.

Houtkanten, hagen, poelen, hoogstammige fruitbomen, bomenrijen, sloten ... zijn allemaal voorbeelden van kleine landschapselementen (KLE's). Ze zijn typerend voor onze regio. Dieren vinden er beschutting en voedsel.

De laatste jaren verdwijnen KLE's steeds meer uit het landschap. Wij zetten ons volop in om ze op te waarderen. Elke inwoner van ons werkingsgebied die zijn perceel een meer natuurlijke toets wil geven, kan bij ons terecht voor vrijblijvend advies.

Doorlopend kunnen burgers, landbouwers, grondbezitters, …, beroep doen op advies en begeleiding voor het opmaken van landschapsanalyses, landschapsontwerpen en –beheer. Als de eigenaar deze adviezen i.f.v. landschapsherstel en/of biodiversiteit wil waarmaken, kunnen ze rekenen op subsidie voor de uitvoering van deze werken.

Kleinschalig landschap

foto © Jeroen Mentens

Contact

Ines Van Limbergen

Coördinator Regionaal Landschap

ines.vanlimbergen@rldv.be

Meer info over het project en de verschillende soorten KLE's vind je hier:

Meer info

Terug naar boven ⤴

Werken aan kleine Aa

← Terug naar de inhoudstafel

Loket Onderhoud Buitengebied houdt landschappen in topvorm

Hoe beheer je als gemeente het buitengebied en de bijhorende landschapselementen duurzaam en met kennis van zaken?

Een Loket Onderhoud Buitengebied, kortweg LOB, is een platform en samenwerkingsverband dat gemeente- en stadsbesturen ondersteunt bij het regulier landschapsonderhoud, van inventarisatie tot uitvoering. Dankzij de financiële steun van provincie Antwerpen, kan je LOB inzetten voor het beheer recreatieve infrastructuur en van kleine landschapselementen (KLE's) zoals poelen, bomen(rijen), houtkanten, trage wegen, bermen, infoborden ...

Met een correct en duurzaam beheer bereiken landschapselementen echt hun vol potentieel op vlak van biodiversiteit.

Bekijk hier het filmpje over het beheer van KLE in Nieuwmoer

Contact

Ines Van Limbergen

Coördinator Regionaal Landschap

ines.vanlimbergen@rldv.be

Meer info en een brochure over LOB vind je hier.

Meer info

Terug naar boven ⤴

← Terug naar de inhoudstafel

Ruilverkaveling Nieuwmoer in de vallei van de Kleine Aa

In de ruilverkaveling van 1992 richtte de Vlaamse Landmaatschappij tal van struweelbosjes en houtkanten in en behield de aanwezige houtwallen. Dit om de landschappelijke structuur van het open landschap te bewaren.

In een intensief open landbouwgebied liggen kansen voor biodiversiteit en landschap. Continuïteit in beheer zorgt voor draagvlak bij landbouwers. Via een LEADER-project kon Regionaal Landschap de Voorkempen samen met de partners het achterstallige beheer wegwerken in het Ruilverkavelingsgebied Nieuwmoer in de vallei van de Kleine Aa.

Vanaf 2022 t.e.m. 2024 engageren de gemeentebesturen van Essen en Kalmthout zich om het beheer van deze landschapselementen verder te zetten via eigen middelen. Het Regionaal Landschap coördineert de werkzaamheden via het Loket Onderhoud Buitengebied.

In een intensief open landbouwgebied liggen nog altijd kansen voor biodiversiteit en landschap, continuïteit in beheer zorgt voor draagvlak bij landbouwers.

Contact

Domien Van Dijck

Medewerker landschap

domien.vandijck@rldv.be

Meer info en een brochure over LOB vind je hier:

Meer info

Terug naar boven ⤴

Schildehof

← Terug naar de inhoudstafel

Beschermd stads- en dorpsgezicht park Schildehof

In 2024 staan er grote werken op til in en rond het prachtige Schildehof. Na de opmaak van het geïntegreerd beheersplan, is het nu tijd om het beheer in de praktijk te brengen.

In 2023 startten de eerste onderzoek- en onderhoudswerken in dit historisch kasteeldomein in gemeente Schilde. Het rietveld werd omgevormd naar een aangename picknickweide. In het speelbos zijn de plannen uit het beheersplan uitgevoerd om de overwoekering van brandnetels tegen te gaan. De doorkijk naar de kasteelfundering, picknickweide en pijlenbrug is hersteld.

Daarnaast zijn het badhuis en de Venustempel verlost van klimop en berkenopslag. De eerste fase van de aanplanting van stinzenflora in de Bellevuedreef is van start gegaan. Ook is er een onderzoekspremie toegekend voor boomveiligheidsanalyses in het park en de Bellevuedreef.

Het slib van de centrale parkvijver werd geanalyseerd en er werd een premie verleend voor het onderzoek van de stabiliteit van de kasteelfundering. Met behulp van een 3D-scan, kernboringen en grondsondering wordt de stabiliteit gedetailleerd in kaart gebracht.

Klik hier voor beelden van mei '23 van het Schildehof, vóór de werken

Kasteelfundering

Historische pijlenbrug

Onderhoud aan de Venustempel

Maaiwerken

Contact

Dieuwertje Van Bortel

Medewerker bouwkundig erfgoed

dieuwertje.vanbortel@rldv.be

Meer info over het beheerplan vind je hier:

Meer info

Terug naar boven ⤴

Regionale Landschappen in de provincie Antwerpen
Regionale Landschappen en Bosgroepen in de provincie Antwerpen

Terug naar boven ⤴