Platteland bij de Voorkempen
Rolklaver © Kathy Büscher via Pixabay
Kievit loves rolklaver
Natuur en landbouw zijn bondgenoten, maar samenwerken met de natuur kan ook economisch interessant zijn.
In de Voorkempen testen we of rolklaver een brugvormend gewas is tussen natuur (de vogelsoort ‘kievit’) en landbouw. Rolklaver is een laagblijvend gewas. Dat is interessant voor de kievit, die graag overzicht houdt om zijn nest te beschermen. Rolklaver zorgt voor een vrij luchtige bodem in het vroege voorjaar. Dat is ideaal voor kieviten die een nestplaats zoeken. Als de eieren zijn uitgebroed, komt de rolklaver in bloei, wat veel insecten aantrekt als voedselbron voor de kuikens. De kievit heeft vrij spel tussen oktober en 15 juli, want pas dan wordt er gemaaid.
Ook voor de landbouw is rolklaver een interessant gewas. De diepe penwortel gaat bodemverdichting tegen en de plant fixeert stikstof. Het gewas kan dienen als veevoeding. De overheid voorziet dan ook een compensatievergoeding.
In het najaar van 2022 werd 4,5 hectare rolklaver ingezaaid op de Brechtse Heide. De kieviten maakten in het voorjaar van 2023 effectief gebruik van de akker, samen met massa's insecten. Het is een pilootproject om natuur en landbouw met elkaar te verzoenen.
De kievit is een algemene soort voor Vlaanderen, maar gaat duizelingwekkend achteruit omdat hij er amper in slaagt jongen groot te brengen.
foto © Vilda Yves Adams
Waterconservering is de toekomst
Hoe we werken maken van een dynamisch waterbeleid voor de landbouw.
Als Regionaal Landschap maken we landbouwers en tuinbouwers warm voor waterconservering. Een beleid dat focust op drainage via een grachten- en bekenstelsel en klassieke drainagesystemen is verleden tijd. Het is beter om water af te voeren als het te nat wordt vóór bodembewerking of oogst, en zo veel mogelijk water vast te houden wanneer het te droog is. Dat is mogelijk met waterconserveringsmaatregelen zoals het plaatsen van regelbare stuwen, knijpstuwen en omvorming van klassieke drainage naar peilgestuurde drainage. Zo vangen we in de toekomst droogte en hoge piekdebieten bij onweer beter op.
Plaatsing stuwen Hoogstraten
"Het water in mijn gracht kan ik nu langer opsparen en bufferen voor latere, drogere periodes.”
Landbouwer Wim Verbreuken
Demodag Kalmthout stuwen: vochtige grond trekt water aan, droge grond stoot af, ook met regenbuien. Twijfel niet om maatregelen te treffen.