Recreatie bij de Voorkempen
Zorginstellingen in een groene omgeving
Hoe breng je zorg van binnen naar buiten?
Vergroening van zorginstellingen biedt voordelen voor de fysieke en mentale gezondheid van bewoners, bezoekers en personeel.
De mogelijkheden om de omgeving van een zorginstelling te vergroenen, zijn groot. Denk aan de aanleg van rolstoeltoegankelijke paden met rustbanken en schaduwbomen, stilte- en belevingstuinen en natuurlijke bloemenweides. Of aan vijvers, uitkijkpunten, een beweeg- en belevingsparcours voor bewoners, een dementietuin, een dierenhoekje …
In het plattelandsontwikkelingsproject (PDPO) 'Buitenzorg' ondersteunde Regionaal Landschap de Voorkempen zorginstellingen op maat bij de vergroening van hun site. Het project is een samenwerking tussen Universiteit Antwerpen (Leerstoel Zorg en Natuurlijke Leefomgeving) en de Antwerpse Regionale Landschappen.
Buitenzorg De Mick Brasschaat
Buitenzorg De Dennen Dwaaltuin
Speelgroen
Groenkapoen
Plattelands- en natuurontwikkeling op de terreinen van jeugdbewegingen.
Er liggen grote kansen in het natuurlijker inrichten van terreinen van jeugdbewegingen. Via het project ‘Groenkapoen’ werken de Antwerpse Regionale Landschappen, elk met één jeugdbeweging samen om haar jeugdbewegingsterrein op te waarderen op vlak van biodiversiteit, klimaatadaptatie, ontharding en natuurbeleving.
Regionaal Landschap de Voorkempen onthardt en vergroent, samen met de Scouts 23ste Don Bosco en de gemeente Brasschaat, de site aan de militaire woonwijk. De ruimte binnen én buiten de muren wordt aangepakt om de leden van de scouts, maar ook de kinderen uit de omgeving een plek te geven om te spelen, leren en ontdekken. Genieten van de natuur staat op de eerste plaats.
De leden van de scouts, de gemeente en de buurt werden in het najaar van 2022 bevraagd tijdens een participatiemoment. Het ontwerp van een masterplan van de volledige site is opgemaakt. Momenteel bekijken we welke werken in een eerste fase financieel haalbaar zijn. Tijdens het plantseizoen van november '23 - februari '24 starten de werken.
Als alles goed gaat, kan iedereen in de zomer van 2024 genieten van de nieuwe groenzone!
Participatiemoment
Proefgravingen VDM
SPOOR zet kinderen op weg naar speelplekken
Volg het SPOOR in Ranst: verkeersveilige en kindvriendelijke routes tussen ontmoetingsplekken.
Tijdens de coronaperiode maakten kinderen volop gebruik van de speelpleintjes in de gemeente Ranst, maar het was snel duidelijk dat ze uitdaging misten. Het gemeentebestuur wilde de veilige routes tussen de speelplekken beter in de verf zetten in samenwerking met Regionaal Landschap de Voorkempen. Zo ontstond het idee van ‘SPOOR’: heringerichte speel- en ontmoetingsplekken verbinden via kindvriendelijke speel- en beweegroutes in een verkeersveilige, autovrije omgeving. Grondnagels en muurschilderingen van streetartartiesten tonen kinderen de weg vanaf 2024.
Herinrichting speelplek
Ontwerp speelplek - Van Gheldenakenlaan, Ranst
Brechtse heide © Kobe Van Looveren
Trage wegen in de Voorkempen
Als alternatieve paden voor niet-gemotoriseerd verkeer bieden trage wegen je een ideale ontsnappingsroute om rustig, milieuvriendelijk en veilig door het landschap te bewegen.
Trage wegen, je vindt ze overal: op het platteland, in een dorpskern of verkaveling, zelfs in de stad. Verhard of onverhard, breed of smal. Ze kennen veel gedaantes en brengen je overal, veilig en avontuurlijk. Ze gaan soms terug tot de Romeinse tijd.
Heel wat wandelpaden uit onze wandelnetwerken, wandellussen en wandelgebieden zijn trage wegen, maar er zijn er nog veel meer die nog niet, of niet meer in gebruik zijn. Daarom kunnen gemeenten een beroep op ons doen bij de opmaak van een tragewegenplan en trage wegen concreet openstellen en (opnieuw) toegankelijk maken.
Samen met de gemeenten, districten en de provincie sensibiliseren we rond trage wegen. Dit doen we door ze in kaart te brengen, het gebruik ervan te stimuleren, ze op te nemen in netwerken en ze via wegspotters te controleren. We nemen ook elk jaar deel aan de Dag van de Trage Weg.
Realisaties in 2023: de inrichting en aanplanting van buurtwegen 6, 8 en 13 in Essen. Voor de gemeenten Hoogstraten en Kapellen maakten we inventarisaties op van alle trage wegen.
Trage wegen zijn de aderen van onze steden en gemeenten. Ze maken ze leefbaarder, gezonder en duurzamer.
Buurtweg 8 in Essen
Installatie Boombank Meulenbaantje in Essen