Terug naar de inhoudstafel Kleine en Grote Nete

Biodiversiteit bij ­Kleine en Grote Nete

Topnatuur in de Kempen

Kleine landschapselementen opwaarderen

← Terug naar de inhoudstafel

Topnatuur in de Kempen

Het Natura 2000-netwerk is een Europees initiatief om waardevolle planten, dieren en hun leefgebieden te beschermen en te herstellen.

Om het Natura 2000 netwerk in de Antwerpse Kempen te realiseren, integreren we de Europese natuurdoelen zoveel mogelijk in onze reguliere werking. Hiervoor zijn extra financiële middelen nodig. Dankzij onze samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap voor Natuur en Bos, kunnen we samen met particuliere eigenaars en lokale besturen werken aan de realisatie van Natura 2000-natuurdoelen.

Eigenaars, verenigingen en gemeenten die zelf de handen uit de mouwen willen steken, kunnen rekenen op onze hulp en ons advies. Als je eigendom binnen een Speciale Beschermingszone (SBZ) valt, kan je mogelijk rekenen op een subsidie van de Vlaamse overheid. De afgelopen tijd werkten we aan topnatuur in de Grote Neerheide (Herentals), Bremberg (Herentals/Kasterlee), La Bonne Esperance (Turnhout), Postel (Mol) en De Zegge (Geel).


"Natuur in de Kempen, daar werken we graag aan mee!"

Tom Snoeckx


Contact

Tom Snoeckx

Projectcoördinator biodiversiteit

tom.snoeckx@rlkgn.be

Meer info over Natura 2000 projecten vind je hier:

Meer info

Terug naar boven ⤴

© Windmolen in Bouwel

← Terug naar de inhoudstafel

Kleine landschapselementen opwaarderen

Kleine landschapselementen (KLE's) maken ons landschap gelaagd en gevarieerd én zijn onmisbaar voor de natuur.


"Ik zet me graag in voor het landschap, zodat jij maar ook alle generaties erna kunnen blijven genieten van ons landschap en erfgoed."

Karen De Schutter


Houtkanten, hagen, poelen, hoogstammige fruitbomen, bomenrijen, sloten... zijn allemaal voorbeelden van kleine landschapselementen (KLE). Ze zijn typerend voor onze regio. Bovendien zorgen deze voor variatie in het landschap en zijn deze referentiepunten waarop dieren hun interne GPS kunnen afstellen. Dieren vinden er ook beschutting en voedsel. Al deze KLE’s maken deel uit van een groter Functioneel Ecologisch Netwerk voor planten en dieren. Meer over dit netwerk lees je op de website van provincie Antwerpen.

De laatste jaren verdwijnen KLE's steeds meer uit het landschap. Met financiële steun van provincie Antwerpen, zetten we ons volop in om ze op te waarderen. Elke inwoner van ons werkingsgebied, die zijn perceel landschappelijker wil inrichten, kan bij ons terecht voor vrijblijvend advies.

Contact

Karen De Schutter Projectmedewerker landschap landschapsteam@rlkgn.be

Meer info over het landschapsloket vind je hier:

Meer info

Terug naar boven ⤴

Regionale Landschappen in de provincie Antwerpen
Regionale Landschappen en Bosgroepen in de provincie Antwerpen

Terug naar boven ⤴