Landschapszorg bij Kleine en Grote Nete
Goed Geknot
Via het project Goed Geknot koppelen we vrijwillige knotters aan eigenaars van knotbomen.
Knotbomen zijn van onschatbare waarde voor de natuur. Onder meer de steenuil, gekraagde roodstaart, holenduif en ringmus maken graag hun nest in knotbomen. Bovendien komen nergens ter wereld zoveel knotbomen voor als in onze streken. Ze maken dus deel uit van ons natuurlijk erfgoed.
Knotbomen hebben regelmatig onderhoud nodig. Afhankelijk van de boomsoort moeten ze elke 5 tot 9 jaar geknot worden. Doe je dit niet, dan scheuren de takken af en kan de boom splijten. Dit kan de boom fataal worden, met een verlies voor de biodiversiteit en voor ons natuurlijk erfgoed tot gevolg.
Via het project Goed Geknot koppelen we vrijwillige knotters aan eigenaars van knotbomen. De knotters onderhouden de bomen gratis en krijgen in ruil daarvoor het brandhout mee naar huis. Zo blijven kostbare knotbomen goed onderhouden zonder dat je er als eigenaar zelf veel werk aan hebt. Een win-winsituatie voor eigenaars, vrijwilligers en natuur en landschap.
"Knotbomen zijn van die KLEINE landschapselementen die het landschap GROOT maken. Ze zijn dan ook héél waardevol!"
Wouter Vanpoucke
Contact
Wouter Vanpoucke
Projectmedewerker Loket Onderhoud Buitengebied & knotteam
Nieuwe houtkant Herentals voor zeldzame Ingekorven Vleermuis
Veerkrachtige landschappen dankzij hagen, heggen en houtkanten
In grote delen van Vlaanderen lag in een prikkeldraadloos verleden een netwerk van bloeiende hagen, heggen, houtkanten en andere 'kleine landschapselementen' (KLE’s).
Dankzij hagen, heggen en houtkanten is ons landschap veerkrachtiger en kan het de uitdagingen van klimaatverandering beter aan. Heggen en houtkanten zijn beter bestand tegen zware neerslag en droogte. Voor veel dieren vormen houtkanten hun enige leefgebied. Zeker in grootschalige landbouwlandschappen zijn deze groene lijnen ware oases voor vogels, egels, vleermuizen en wilde bijen. Ze zorgen voor een uitwisseling van soorten tussen de natuurgebieden. Bovendien kleden houtkanten het landschap aan. En wie wil er nu niet in een mooi landschap wonen, werken of zich ontspannen?
Zelf een haag, heg of houtkant aanplanten? Welke soorten plant je best aan? Wanneer kies je voor een haag, een heg of een houtkant? Hoe dicht zet je plantjes bij mekaar? Hoe zit het met transport van plantmateriaal? Wat is inkuilen? Vergt zo’n aanplanting veel onderhoud? Zijn er wettelijke bepalingen? Wij helpen je met advies, het uittekenen van plannen en de aanplant of het achterstallig onderhoud van hagen, heggen en houtkanten in landschappelijk waardevol gebied.
Wij kiezen bewust voor streekeigen plantgoed of planten van hier. Dit zijn afstammelingen van bomen en struiken die zich na de laatste ijstijd spontaan in onze gebieden gevestigd hebben. Het zijn bomen en struiken die al heel lang in onze gebieden groeien en dus zeer goed aangepast zijn aan de bodem en de leefomstandigheden in onze streken.
Houtkanten De Vennen Hakhout
Heggen Ravels
"Met de regionale landschappen gaan we de uitdaging aan om het houtkantennetwerk te versterken binnen een integrale visie, rekening houdend met de functies voor o.a. landbouw, natuur, recreatie en klimaat."
Joke Maes
© Wouter Vanpoucke
Loket Onderhoud Buitengebied houdt landschappen in topvorm
Hoe beheer je als gemeente het buitengebied en de bijhorende landschapselementen duurzaam en met kennis van zaken?
Een Loket Onderhoud Buitengebied, kortweg LOB, is een platform of samenwerkingsverband dat gemeente- en stadsbesturen ondersteunt bij het regulier landschapsonderhoud, van inventarisatie tot uitvoering. Het LOB kan je inzetten voor het beheer van kleine landschapselementen (KLE's) en recreatieve infrastructuur zoals poelen, bomen(rijen), houtkanten, trage wegen, bermen, infoborden ...
Actief beheerde houtkant
"Van de diverse KLE’s zijn er steeds minder,... en gaat de kwaliteit achteruit. Met het nodige én correcte onderhoud kunnen ze nog decennialang verder blijven bestaan."
Wouter Van Poucke