Platteland bij Kleine en Grote Nete
Lekker eetbaar groen
Lekker Eetbaar Groen
Voedselbossen zijn helemaal in. Maar pakken we het juist aan in de Kempen? We onderzoeken het met het project Lekker Eetbaar Groen.
Naast hoogstamboomgaarden doen nu ook voedselbossen hun intrede in het Vlaamse landschap. Een voedselbos is een landbouwsysteem met de structuur van een jong bos. Je bouwt een productief ecosysteem op dat bestaat uit meerjarige planten die één of meerdere eetbare delen hebben. Een voedselbos is bovendien een vorm van voedselproductie via natuurinclusieve landbouw.
Samen met Thomas More Hogeschool, Bosgroep Kempen Noord en Zuiderkempen, Velt en Tuinen van (h)Eden zijn we het LEADER-project 'Lekker Eetbaar Groen' opgestart. Daarmee brengen we bestaande voedselbossen in kaart en ontwikkelen we een beleidsvisie voor voedselbossen in de Kempen.
Over het project
Lekker Eetbaar Groen (LEG) wil een kader creëren om initiatieven rond eetbaar groen in de open ruimte te ondersteunen. Daarom ontwikkelen we demonstratieprojecten en zetten we een lerend netwerk op in de leaderregio Kempen Zuid (gemeenten Grobbendonk, Herenthout, Vorselaar, Lille, Kasterlee, Olen, Geel, Herselt, Laakdal en Meerhout). Door reflectie tussen de verschillende partners, academische en institutionele actoren inzake tuin (VELT), open ruimte (Regionaal Landschap) en bossen (Bosgroepen) in de Kempen ondersteunen we het kersverse burgercollectief Tuinen van (h)Eden vanuit een gedragen visie met onze netwerken, kennis en expertise. Samen werken we criteria en een lijst van plantencombinaties uit voor projecten om een positieve impact van voedselbossen en eetbaar groen te borgen op o.a. biodiversiteit, landschap, klimaat, lokale economie, sociale cohesie en voedselproductie. De capaciteitsopbouw van Tuinen van (h)Eden, de samenwerking met Thomas More en het lerend netwerk zorgen voor de noodzakelijke lokale kennisopbouw.
"Voedselbossen zijn al verschillende jaren in opmars. Er was kennis en ideeën voor een aangepast beleid, maar eerder versnipperd. Binnen het project Lekker Eetbaar Groen brengen we die pioniers samen. Op die manier wisselen we kennis en ideeën uit en vormen, we alvast een basis voor beleidsaanbevelingen. Door de aanleg van demonstratietuinen brengen we het thema ook beter in beeld bij de ruimere bevolking."
Dries Martens
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland
In samenwerking met:
foto links: Avondrood © Silvia Dubois foto rechts: Nachtvlinders appeltak
Gevlinderd Boerenland
Samen met natuurvrijwilligers brengen landbouwers de onmisbare nachtvlinders in kaart op het platteland.
Vergroeningsmaatregelen in de landbouw zijn noodzakelijk om biodiversiteitsverlies en klimaatverandering af te remmen. Gelukkig engageren zich heel wat landbouwers in het Kempens landschap om natuur en landschap terug een plaats te geven in hun bedrijf. Een dierengroep die voor velen onzichtbaar is op het platteland, maar toch zeer belangrijk is voor onze ecosystemen, zijn nachtvlinders.
Nachtvlinders dragen bij aan de bestuiving van bloemen en zijn een belangrijke bron van voedsel voor vogels en vleermuizen. De groep is ook ontzettend soortenrijk: in België leven zo’n 1500 micronachtvlinders en 900 macronachtvlinders. De laatste jaren krijgen nachtvlinders meer aandacht van natuurvrijwilligers.
Het grootste deel van de nachtvlindertellingen in Vlaanderen gebeurt in tuinen en natuurgebieden, zelden in agrarisch gebied. Het plattelandsontwikkelingsproject (PDPO) Gevlinderd Boerenland geeft landbouwers nu de tools in handen om in eigen beheer zélf kennis te maken met deze fascinerende en soortenrijke groep. Ze krijgen inzicht in de manier waarop nachtvlinders interageren met teelten op de akkers, de grasweides, de houtkanten op de perceelgrenzen. In dit project begeleiden we landbouwers bij het uitvoeren van de tellingen.
"Meten is weten! Ik had geen idee dat er zoveel soorten nachtvlinders te vinden zijn langs mijn perceelsranden."
Landbouwer Jan
"Met dit project willen we zowel landbouwers als natuurvrijwilligers kennis laten maken met dit -vaak verborgen- stukje agrarische natuur."
Joke Maes
Partners