Erfgoed bij Rivierenland
Wilg in Mortsel (nominatie ‘Ik hout van Erfgoed’ © Regionaal Landschap Rivierenland
Ik hou(t) van erfgoed
Houtig erfgoed is een landschappelijke vorm van erfgoed die een waardevolle herinnering geeft aan ons verleden.
Campagnebeeld
Solitaire eik in Wiekevorst
foto © Regionaal Landschap Rivierenland
Houtige beplantingen met erfgoedwaarde
Oude bomen of struiken vertellen vaak iets over de geschiedenis van een plaats: ze illustreren oude gewoonten, historisch landgebruik of bepaalde technieken. Houtig erfgoed heeft vaak ook een sociale, stedenbouwkundige, esthetische, wetenschappelijke of volkskundige waarde. Denk maar aan kasteeldreven, herdenkings- en kapelbomen, beeldbepalende bomen aan kruispunten van wegen of geknotte en gevlochten houtkanten. Er is geen strikte leeftijdslimiet, want het gaat om levend erfgoed.
Inventarisatie
Om deze vorm van erfgoed te beschermen, is het belangrijk om te weten waar er nog relicten aanwezig zijn. Daarom gaan wij samen met de ‘intergemeentelijke erfgoeddiensten’ (Berg en Nete, Rupelstreek en Zuidrand) aan de slag om ze in kaart te brengen. Dat doen we door bomen en struiken met erfgoedwaarde in onze regio te inventariseren volgens de handleiding van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Naast kennisopbouw bekijken we samen met de gemeenten hoe we beter zorg kunnen dragen voor ons houtig erfgoed.
Ik hou(t) van erfgoed
In alle uithoeken van onze provincie zijn er fascinerende bomen en historische houtkanten te vinden. Achter hun schors en onder hun kruinen schuilen vaak verhalen en gebruiken, die soms teruggaan tot ver voor onze tijd. Samen met de inwoners uit provincie Antwerpen gaan we met het project ‘Ik hou(t) van erfgoed’ op zoek naar deze waardevolle bomen.
Partners
Steenbakkerstunnel vandaag © Regionaal Landschap Rivierenland
Herstel steenbakkerstunnels, poortmuren en waterkeringen
Met het PDPO-project 'Rupelstreek aan de bak' restaureren we historisch waardevolle steenbakkerstunnels.
De Rupelstreek dankt haar aantrekkingskracht aan het unieke steenbakkerijerfgoed. Iedereen kent de kleiputten, de vele schoorstenen en industriële sites. Maar ook kleine bouwkundige overblijfselen zoals poortmuren, tunnels en historische waterkeringen bepalen mee het karakter en het uitzicht van deze unieke regio. Met 'Rupelstreek aan de bak' restaureren we, samen met de provincie Antwerpen en de gemeenten Boom, Niel en Rumst o.a. de historisch waardevolle muren van steenbakkerstunnels. De werken omvatten het reinigen van de muren, het herstellen van ontbrekend metselwerk en het hervoegen met aangepaste kalkmortel.
Renovatie poortmuurtje
foto © Regionaal Landschap Rivierenland
Steenbakkerstunnel in gebruik circa 1904
foto © FAB
Contact
Mathilde Cillissen Projectmedewerker landschap en erfgoed matilde.cillissen@rlrl.be