Landschapszorg bij Rivierenland
© Werner De Wael
Goed geknot
Via het project Goed Geknot koppelen we vrijwillige knotters aan eigenaars van knotbomen.
Knotbomen zijn van onschatbare waarde voor de natuur. Onder meer de steenuil, gekraagde roodstaart, holenduif en ringmus maken graag hun nest in knotbomen. Bovendien komen nergens ter wereld zoveel knotbomen voor als in onze streken. Ze maken dus deel uit van ons natuurlijk erfgoed.
Knotbomen hebben regelmatig onderhoud nodig. Afhankelijk van de boomsoort moeten ze elke 5 tot 9 jaar geknot worden. Doe je dit niet, dan scheuren de takken af en kan de boom splijten. Dit kan de boom fataal worden, met een verlies voor de biodiversiteit en voor ons natuurlijk erfgoed tot gevolg.
Via het project Goed Geknot koppelen we vrijwillige knotters aan eigenaars van knotbomen. De knotters onderhouden de bomen gratis en krijgen als tegendienst het brandhout mee naar huis. Zo blijven kostbare knotbomen goed onderhouden zonder dat je er als eigenaar zelf veel werk aan hebt. Een win-winsituatie voor eigenaars, vrijwilligers, natuur en landschap.
foto © Regionaal Landschap Rivierenland
foto © Regionaal Landschap Rivierenland
"Ik vind het heerlijk om in een knotboom te klimmen en de takken af te zagen. Op die manier zorg je voor het voortbestaan van de boom, terwijl de boom je in ruil zijn hout schenkt."
Bob Van Craen, Knotter
© Boerennatuur
Veerkrachtige landschappen dankzij hagen, heggen en houtkanten
In grote delen van Vlaanderen lag in een prikkeldraadloos verleden een netwerk van bloeiende hagen, heggen, houtkanten en andere 'kleine landschapselementen' (KLE).
Cursus heggen leggen
Dankzij hagen, heggen en houtkanten is ons landschap veerkrachtiger en kan het de uitdagingen van klimaatverandering beter aan. Heggen en houtkanten zorgen voor meer weerstand tegen zware neerslag en droogte. Voor veel dieren vormen houtkanten hun enige leefgebied. Zeker in grootschalige landbouwlandschappen zijn deze groene lijnen ware oases voor vogels, egels, vleermuizen en wilde bijen. Ze zorgen voor een uitwisseling van soorten tussen de natuurgebieden. Bovendien kleden houtkanten het landschap aan. En wie wil er nu niet in een mooi landschap wonen, werken of zich ontspannen?
Zelf aanplanten? Welke soorten plant je dan best aan? Wanneer kies je voor een haag, een heg of een houtkant? Hoe dicht zet je plantjes bij mekaar? Hoe zit het met transport? Wat is inkuilen? Vergt zo’n aanplanting veel onderhoud? Zijn er wettelijke bepalingen? … Wij helpen je met advies, het uittekenen van plannen en de aanplant of het achterstallig onderhoud van hagen, heggen en houtkanten in landschappelijk waardevol gebied. Wij kiezen bewust voor streekeigen plantgoed of planten van hier. Dit zijn afstammelingen van bomen en struiken die zich na de laatste ijstijd spontaan in onze gebieden gevestigd hebben. Het zijn bomen en struiken die al heel lang in onze gebieden groeien en dus zeer goed aangepast zijn aan de bodem en de leefomstandigheden in onze streken.
Wij planten elk jaar meer dan 30.000 stuks streekeigen plantgoed aan en organiseren regelmatig workshops haagvlechten en heggen leggen.
Gemengde jonge houtkant
foto © Regionaal Landschap Rivierenland
"In het dichtbevolkte Vlaanderen zijn hagen, heggen en houtkanten soms de laatste stukjes ‘wilde’ natuur. Dieren maken er dankbaar gebruik van. Voor wandelaars, fietsers en buurtbewoners zijn ze een streling voor het oog.”
Charlotte De Wit, Projectmedewerker landschapszorg
Sperwer in sleedoornheg
foto © Lars Soerink
Loket Onderhoud Buitengebied / Opmaak beheerplannen
Samen met gemeenten pakken we het beheer van het landschap op een efficiënte en gecoördineerde manier aan.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van bomenrijen, bermen, graslanden, hagen, houtkanten ... op hun grondgebied. Maar het is een uitdaging om noodzakelijke onderhoudswerken in het buitengebied tijdig en correct uit te voeren.
Met het Loket Onderhoud Buitengebied (LOB) ondersteunen we hen bij de opmaak van onderhoudsplannen. We brengen alle kleine landschapselementen in kaart en koppelen hier de nodige kostenramingen en onderhoudswerken aan. Door planmatig en digitaal te werken, vermijden we achterstand en beperken we de kosten voor toekomstig onderhoud.
Haagscheerder
foto © provincie Antwerpen