Erfgoed bij Schelde – Durme
© Regionaal Landschap Schelde – Durme
Ik hou(t) van erfgoed
Ons houtig erfgoed dreigt stilaan te verdwijnen. De Antwerpse Regionale Landschappen, IOED’s en erfgoedcellen bundelden de krachten om de verbondenheid tussen houtig erfgoed en de mens weer onder de aandacht te brengen. Daarnaast gingen we aan de slag om het resterende houtig erfgoed én zijn verhalen en gebruiken te beheren en te herstellen.
Onder houtig erfgoed verstaan we houtige beplanting met erfgoedwaarde in de vorm van monumentale bomen, kapelbomen, oude houtkanten, houtwallen en dreven. Het vertelt iets over de geschiedenis van een bepaalde plaats of haar functie in het landschap zoals oude gebruiken, historisch landgebruik of de specifieke rol in geloof en rituelen. Je vindt houtig erfgoed in allerlei soorten, vormen en maten: van oude autochtone plantsoorten tot door de mens ontwikkelde snoeivormen of een combinatie van beide.
Om alles in kaart te brengen deden we in het najaar van 2023 een beroep op inwoners uit Klein-Brabant via een fotowedstrijd. Uit meer dan 120 inzendingen nomineerde de jury 5 laureaten. Een bijzondere eik en hakhoutstoof op de Konijnenberg in Vosselaar kwam als winnaar uit de bus. De 5 andere genomineerden waren de Vier-seizoenendreef in Zoersel, een omgewaaide populier in Bonheiden, een Kastanje in Hove en de Notelaar bij Hof van Seghers in Puurs-Sint-Amands.
De winnende boom krijgt een onderhoudsbeurt door een erkend boomspecialist ter waarde van 500 euro. De indiener mocht in de zomer van 2024 een nacht logeren in een boompit.
In het najaar volgt een workshop bomen tekenen, een picknick met druïdevertellingen en een fototentoonstelling van de meest bijzondere ingediende bomen.
Kapelboom in Lippelo (Puurs-Sint-Amands)
foto © Regionaal Landschap Schelde – Durme
Kapelboom in Puurs-Sint-Amands
foto © Regionaal Landschap Schelde – Durme
Kapelboom in Lippelo (Puurs-Sint-Amands)
foto © Jos Winckelmans
Kapelboom in Lippelo (Puurs-Sint-Amands)
foto © Landschap Schelde – Durme
Partners
Antwerpse Regionale Landschappen, IOED’s en erfgoedcellen