Recreatie bij Schelde – Durme
© Regionaal Landschap Schelde – Durme
Huize Eyckerheyde in Bornem
Zuivere lucht en groen hebben een heilzame werking op patiënten, personeel, bezoekers en omwonenden. In het PDPO-project Buitenzorg begeleidden we zorginstelling Huize Eyckerheyde bij het ontwerp en de realisatie van een groene buitenruimte.
Realisatie herinrichting
foto's © Regionaal Landschap Schelde – Durme
Dat zuivere lucht en groen een heilzame werking hebben op patiënten, wisten ze 100 jaar geleden al. Ondertussen blijkt ook uit wetenschappelijk onderzoek dat een groene omgeving een gunstig effect heeft op onze gezondheid. In de eerste plaats op die van de patiënten, maar ook op die van personeel, bezoekers en omwonenden. In het PDPO-project Buitenzorg begeleiden de Antwerpse Regionale Landschappen zorginstellingen bij de vergroening van hun site in samenwerking met Universiteit Antwerpen.
In het kader van dit project begeleidden we zorginstelling Huize Eyckerheyde bij het ontwerp en de realisatie van een groene buitenruimte. Het is een tweede thuis voor iedereen die nood heeft aan een rustig dagritme op maat en hierbij meer dan gemiddelde ondersteuning nodig heeft.
Huize Eyckerheyde ligt naast de dorpskern van Wintam (Bornem) en grenst aan het buitengebied. Een kale grasvlakte werd omgevormd tot een speelse zone die de bewoners en bezoekers prikkelt. In het kader van het PDPO-project Buitenzorg voerden we speelheuvels, tactiele elementen en een eerste reeks aanplantingen uit. Het project kreeg navolging in een Natuur in je Buurt-project. Zo volgden er speelaanleidingen, een tweede reeks aanplantingen en een grondwaterpomp voor waterplezier.
In 2024 voeren we het ontwerp verder uit. Het traject maakt van Huize Eyckerheyde een geborgen zorginstelling die geïntegreerd is in het landschap.
Rolstoelvriendelijke paden om dichter bij het groen te komen
foto © Regionaal Landschap Schelde – Durme
Contact
Eliza Romeijn-Peeters Team landschap eliza@rlsd.be
Contact
Ann Sels Team natuur in de buurt ann@rlsd.be
Partners
Maak van je school een Groene Oase
Met dit project ondersteunen we scholen bij de vergroening en ontharding van hun site. Provincie Antwerpen zorgt voor de middelen en coördinatie, de Antwerpse Regionale Landschappen ondersteunen bij de uitvoering. De school heeft de keuze tussen een kleine, middelgrote of grote oase. Zo werkt de school op haar eigen tempo en binnen de eigen mogelijkheden aan een groene, aantrekkelijke speelplaats.
Sint-Jan Berchmansinstituut (SJABI), Puurs-Sint-Amands
Het Sint-Jan Berchmansinstituut gaat voor een middelgrote oase: ze willen een bestaande groene, afgeleefde rustplek in de school nieuw leven inblazen. Van hieruit start de dialoog en bekijken we samen waar meer vergroening mogelijk is. Na ons eerste terreinbezoek dit najaar werken we samen naar een praatplan toe, met daarin alle wensen van de school. Vanuit dit praatplan ontstaat er een basis waarbij we kunnen toewerken naar de uitvoering. Die is voorzien in het najaar van 2024 en het voorjaar van 2025.
De Kinderplaneet, Bornem
De Kinderplaneet start binnenkort met de uitvoering van een gloednieuw gebouw. Hierop spelen we in door mee na te denken over een groene speelplaats. We adviseren de school bij de keuze van de verschillende pakketten en bieden hopelijk een eerste springplank naar visievorming rond vergroening. Door de bouwwerken is er op dit moment weinig ruimte voor nieuwe aanplantingen. We bekijken volop de mogelijkheden voor een kleine oase. Wordt vervolgd dus.
Huveneersschool Hingene, Bornem
De verharde speelplaats van de Huveneersschool kan wat schaduw gebruiken in de vorm van enkele bomen. Ook is er een interessante groene buitenruimte die momenteel niet in gebruik is. We kruipen in onze adviserende rol en voorzien een buitenklas, een wilgenhut en de aanplant van enkele fruitbomen. Gelinkt aan extensiever maaien geeft deze aanpak mogelijkheden voor lessen in openlucht en natuureducatie. We tekenen een basisplan uit voor een kleine oase waarmee de school de komende maanden verder aan de slag kan.
OLVP Bornem
De Kamelon, Oppuurs
Partners
© Toerisme Provincie Antwerpen
PDPO Groenkapoen
Via dit project begeleidden we jeugdbeweging KSA Zwijndrecht bij de herinrichting van hun site op vlak van biodiversiteit, klimaatadaptatie, ontharding en natuurbeleving. Zo kunnen kinderen nu en in de toekomst onbezorgd buiten spelen in een groene omgeving.
De klimaatverandering is een feit. Bovendien is onze open ruimte erg versnipperd. Groen(blauwe) netwerken verhogen de leefbaarheid en maken de omgeving klimaatbestendig voor de toekomst.
Groenkapoen is een samenwerking tussen de Antwerpse Regionale Landschappen waarbij elk Regionaal Landschap met één jeugdbeweging samenwerkt om haar terreinen op te waarderen op vlak van biodiversiteit, klimaatadaptatie, ontharding en natuurbeleving. Regionaal Landschap Schelde-Durme ging de samenwerking aan met KSA Vlaamse Kerels in Zwijndrecht.
De kale grasvlakte van 8000m² werd recreatief en ecologisch ingericht met een wadi om het regenwater op te vangen, een speelheuvel met klauterelementen om reliëf te creëren en een speelbos als buffer met de omgeving. De speelheuvel werd bovendien ingezaaid met wilde bloemen, streekeigen hagen en hoogstambomen voor schaduw, variatie en verkoeling. Tot slot verbindt een wandellus het terrein - dat eveneens toegankelijk is voor buurtbewoners - met de nabije geboorteboomgaard, het gemeentepark en de begraafplaats. Een win-win voor KSA Zwijndrecht, buurtbewoners en natuur! Dit verdiende een feestelijke opening op 20 april 2024.
foto © Toerisme Provincie Antwerpen
Partners